Liberiasta palannut suomalaiskenraali: Ebola-aalto näyttää rauhoittuvan

Sekä ebolaan sairastuneita että kuolleita vaikuttaa olevan aiempaa vähemmän, prikaatikenraali Mauri Koskela arvioi Ylen A-studiossa. Koskela saapui Liberiasta Suomeen hiljattain.

ebola
Prikaatikenraali Mauri Koskela oli vieraana keskiviikon A-studiossa.
Prikaatikenraali Mauri Koskela oli vieraana keskiviikon A-studiossa.Yle

Länsiafrikkalaisen Liberian ebolatilanne on kehittymässä hieman aiempaa parempaan suuntaan, Liberiasta Suomeen hiljattain palannut prikaatikenraali Mauri Koskela arvioi. Koskelan mukaan sekä tautitapauksia että kuolleita on raportoitu entistä vähemmän.

– Käyrä on kääntynyt hieman laskuun.

– Kyllä tämä on pikkuisen parempaan suuntaan menossa. Näyttäisi hyvältä, että nämä vastatoimenpiteet, mitä on tehty, tuottavat tuloksia, hän sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Koskela huomauttaa, että ebolatilanteen jatkoa on vaikea arvioida. Jo ensimmäisen ebola-aallon jälkeen vaikutti siltä, että tilanne on rauhoittumassa, hän sanoo.

Ensimmäisen ebola-aallon hän kertoo olleen maalis–huhtikuussa ja toisen alkaneen heinäkuussa. Se tuli hyvin voimakkaana, Koskela luonnehtii.

– Mikä on jatko, mihin suuntaan se menee, siitä on vaikea sanoa.

Koskela osallistui Liberiassa YK:n Unmil-operaatioon. Alun perin hän oli vakauttamassa sisällissodasta toipuvaa maata. Koskelan mukaan sotilaat osallistuivat ebolaan liittyviin toimiin etenkin heinäkuusta alkaen.

– Yksi hyvä puoli sotilailla on se, että olemme tottuneet järjestelmälliseen toimintaan. Väittäisin, että tässä ebolatapauksessa ennalta ehkäisevät toimenpiteet ja niiden pilkuntarkka noudattaminen ovat kaiken A ja O.

Myös hankaluuksia on ollut, hän toteaa. Tällainen oli muun muassa se, kuinka suhtautua tautiin.

Alueella on YK-sotilaita noin 4 500, Koskela kertoo. Koko operaation vahvuus on noin 7 000 osallista.

Heistä kaksi on saanut ebolatartunnan ja kuollut.

– Paikallisesta henkilökunnasta vartiotehtävissä ollut henkilö menehtyi. Myös häntä hoitanut laboratoriohoitaja sai tartunnan ja menehtyi Saksassa myöhemmin.

Koskela sanoo, ettei hän pelännyt ebolaa.

– Totuuden nimissä: tämä taudin tartunta on sen verran vaikea saada. Kun pahimmasta alkurytäkästä päästiin, sen jälkeen oli aika rauhallinenkin mieli.

Juttua korjattu 19.11. kello 22:55: Mauri Koskela osallistui Unmil-, ei Unifil-operaatioon.