Raportti: Euroopan kaupunkilaiset hengittävät kovin saastunutta ilmaa

WHO:n suositukset ovat tiukemmat kuin EU:n ilmansaasteille määrittelemät rajat. Ilmansaasteet aiheuttavat muun muassa sydän- ja keuhkosairauksia.

terveys
Tehtaan piipusta tulee savua.
Mika Moksu / Yle

Jopa 90 prosenttia eurooppalaisista kaupunkilaisista hengittää hyvin saastunutta ilmaa, kertoo Euroopan ympäristökeskus EEA:n tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Siihen kerättiin tietoja yli 400 kaupungista.

– Eurooppalaiset hengittävät yleisesti ilmaa, joka ei täytä eurooppalaisia vaatimuksia, raportissa huomautetaan.

Eurooppalaiset hengittävät yleisesti ilmaa, joka ei täytä eurooppalaisia vaatimuksia.

EEA:n raportti

Maailmanterveysjärjestö WHO ja Euroopan komissio arvioivat, että ilmansaasteet aiheuttavat 400 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain 40 Euroopan maassa.

WHO:n määrittelemät suositukset ilmansaastepitoisuuksille ovat tiukemmat kuin EU:n asettamat rajat. EU:n mittapuulla runsaat kymmenen prosenttia kaupunkilaisista altistuu liiallisille ilmansaasteille. Jos mittarina käytetään WHO:n suosituksia, luku nousee yli 90 prosenttiin Euroopan kaupunkilaisista. WHO:n suuntaviivat eivät ole sitovia.

Suuret ilmansaastepitoisuudet altistavat muun muassa sydänsairauksille, keuhkosairauksille ja syövälle. Tuoreessa raportissa kiinnitetään huomiota myös taloudellisiin vaikutuksiin. Euroopan komissio on arvioinut, että ilmansaasteista koituu terveysvaikutusten vuoksi satojen miljardien lasku. Suoria kustannuksia lasketaan syntyvän muun muassa 15 miljardia euroa sairauspoissaolojen takia.

Maailmanlaajuisesti ilmansaasteet aiheuttavat 1,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain. Tärkein syy on keuhkosyöpä.

WHO:n mukaan Iran, Intia, Indonesia ja Kiina kärsivät ilmansaasteista eniten. Esimerkiksi Pekingissä WHO:n suositukset ylittyivät viime vuonna hetkellisesti 40-kertaisesti.

Lähteet: AFP