1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Uniapnean hoitaminen hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä

Arvioiden mukaan Suomessa uniapneaa sairastaa selvästi yli 100 000 ihmistä.

Potilaalle sovitetaan ylipainemaskia. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Muistisairauksien etenemiseen voi vaikuttaa hoitamalla muita terveysongelmia, jotka vaikuttavat kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Tuoreen ranskalaistutkimuksen perusteella näin tapahtuu ainakin uniapnean kohdalla.

Ranskalaiset tutkivat 23 potilasta, jotka sairastivat lievää tai kohtalaisen pitkälle edennyttä Alzheimerin tautia sekä uniapneaa.

Osana tutkimusta 14 potilasta sai uniapneaansa CPAP-yläpainehengityshoitoa. CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Kun tutkijat vertasivat CPAP-hoitoa saaneiden ja muiden potilaiden testituloksia kolmevuotisen seurannan ajalta, he havaitsivat CPAP-hoidossa olleiden muistin ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen selvästi hitaammin kuin muiden potilaiden. Yhteys oli tasainen ja näkyi jokavuotisissa testeissä.

Ranskalaisten tutkimus on pieni, mutta se viittaa vahvasti siihen, että Alzheimer-potilaiden uniapneoiden hoitaminen voi hidastaa muistin heikentymistä. Tulos on uskottava, sillä uniapnea itsessään voi hoitamattomana haitata muistia ja ajattelua.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).