1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupoilla tiedossa jopa 20 prosentin alennuksia? – Lakiuudistus leikkaisi elektroniikan hintoja

Tekijänoikeuslakiin kaavaillaan muutosta, joka pudottaa toteutuessaan tallennuslaitteiden, esimerkiksi ulkoisten kovalevyjen hintaa. Hallitus ehdottaa yksityiskäyttöön tehdyistä kopioista maksetun "kasettimaksun", eli hyvitysmaksun siirtämistä valtion budjettiin. Tähän mennessä tallennuslaitteen ostaja on maksanut hyvitysmaksun laitteesta. Lain on määrä astua voimaan tammikuun alussa.

Kotimaan uutiset
hyvitysmaksu
Hyvitysmaksun suuruus määräytyy tänä päivänä sen mukaan, minkälaisesta tallennusvälineestä on kyse ja kuinka paljon siihen voi tallentaa tietoaYle

Suomessa myytävien elektronisten tallennuslaitteiden hintaan saattaa olla tiedossa pian tuntuvia alennuksia.

Valtioneuvostossa käsitellään tänään torstaina ehdotusta, jossa nykyistä tekijänoikeuslakia ehdotetaan muutettavaksi. Jos ehdotus menee läpi, valtio maksaisi jatkossa hyvitystä teoksien kopioinnista yksityiseen käyttöön. Valtion ensi vuoden talousarvioon ehdotetaan 11 miljoonan euron määrärahaa yksityisen kopioinnin hyvitystä varten.

Suomalaisten verkkokauppayrittäjien keskuudessa odotetaan mielenkiinnolla tekijänoikeuslain uudistusta.

– Tällä toimenpiteellä saadaan takaisin hyvitysmaksullisten tuotteiden kauppaa Suomeen ja sitä kautta arvonlisäverotuottoa ja työpaikkoja. Kaikki voittaa, Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä uskoo.

Tähän mennessä hyvitysmaksun on maksanut kuluttaja. Hyvitysmaksua maksetaan hankittaessa erilaisia tallennusvälineitä. Esimerkiksi tyhjien cd- tai dvd-levyjen, mp3-soittimien tai ulkoisten kovalevyjen tai muiden vastaavien hintaan on lisätty hyvitysmaksu, jolla maksetaan korvausta suomalaisille tekijöille ja esittäville taiteilijoille heidän teostensa kopioinnista yksityiseen käyttöön.

Hyvitysmaksun suuruus määräytyy sen mukaan, minkälaisesta tallennusvälineestä on kyse ja kuinka paljon siihen voi tallentaa tietoa.

Seppälä arvelee, että nykyinen hyvitysmaksukäytäntö on lisännyt suomalaisten elektroniikkahankintoja ulkomailta.

– Hyvitysmaksun poistumisen myötä kaikkien hyvitysmaksullisten tuotteiden hinnat laskevat. Käytännössä siis tuotteiden hinnat laskevat heti 2015 alussa. Digiboksien ja kovalevyjen hinnasta lähtee useimmin pois jopa 40 euroa, Seppälä kertoo.

Myös Expertiltä kerrotaan, että hyvitysmaksun poistuminen pudottaisi tuotteiden hintoja ja parantaisi kilpailukykyä.

tyhja cd, tallenne, teosto, hyvitysmaksu
Hyvitysmaksua on maksettu esimerkiksi tyhjistä cd-, dvd- ja blu-ray -levyistä.Juho Liukkonen / Yle

Jatkossa yksityisen kopioinnin hyvitystä maksavat kaikki

Kun aiemmin hyvitysmaksua on maksanut tallennuslaitteen hankkinut kuluttaja, tulevaisuudessa sitä maksaa jokainen veronmaksaja.

Kaavailtu uudistus on ehtinyt aiheuttaa jo närää. Piraattipuolue julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jossa pitää kasettimaksun poistoa positiivisena asiana, mutta tyrmää silti nyt kaavaillun vaihtoehdon sille.

Puolue kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että hyvityskorvaus on vanhentunut, eikä sen ylläpitämiseen löydy perusteita internetin suoratoistopalveluiden yleistyessä.

Sen sijaan sananvapauden ja yksityisyyden suojaamista ajavassa yhdistys EFFIssä uudistusta pidetään merkittävänä poliittisena läpimurtona.

– Kasettimaksun poistamista on yritetty saada aikaiseksi jo pidemmän aikaan, sanoo sananvapauden ja yksityisyyden suojaamista ajavan yhdistys EFFIn varapuheenjohtaja Ville Oksanen.

Teosto: ”Ratkaisu oikeansuuntainen”

Hallitusneuvos Jorma Waldén opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että hyvitysmaksusta luovan alan tekijöille kerätyt korvaukset ovat romahtaneet merkittävästi alas viimeisten vuosien kuluessa.

– Vuonna 2007 hyvitysmaksuista saatu tuotto oli noin 15 miljoonaa euroa digiboksien myynnistä johtuen. Tänä vuonna se jäänee 5 miljoonan euron pintaan, Waldén kertoo.

Toinen syy uudistukselle on vauhdittaa kauppaa Suomessa. Hyvitysmaksuja luovan työn alan tekijöille jakavassa Teostossa pidetään uudistusta oikeansuuntaisena, koska se tuo korvauksen lähemmäs normaalitasoa.

Hyvitysmaksu on jäänyt jälkeen heidän mielestään, koska se koskee vanhentuneita tallennusvälineitä eikä kata esimerkiksi matkapuhelimia.

Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen on kuitenkin huolissaan, jos budjetoidun hyvityksen suuruus vaihtelee rajusti tulevaisuudessa.

– Kulttuurintekijöiden kannalta olisi äärimmäisen tärkeä asia, että hyvitysmaksuun tulee jatkuvuutta. Tämä hyvityssumma ei saa tarkoittaa myöskään sitä, että sen varjolla leikataan muusta kulttuuri- ja luovan alan edistämisrahoituksesta.

Hallitusneuvos Jorma Waldén ei poissulje sitä, että hyvityssumma voisi muuttua. Jatkossa hyvityssummaa aiotaan tarkistaa sen perusteella, paljonko suomalaiset kopioivat sisältöjä.

-Itse koen kuitenkin, että nykyisellä hyvitysmaksumenetelmällä yksityisen kopioinnin hyvityksen määrä olisi jatkanut vain hiipumistaan.

Lue seuraavaksi