Harvinainen John Lennonin ja Yoko Onon sänkykuva päätyi kampaamoon

Vuosi 1969. John Lennon ja Yoko Ono makoilevat Amsterdamissa osana omaa rauhan manifestia. Vuosi 2014. Pian pariskunta makoilee kajaanilaiskampaamon seinällä.

ilmiöt
Ennenjulkaisematon kuva John Lennonista ja Yoko Onosta.
Miia Roivainen / Yle

Hiuksille rauhaa! Sara Soini esittelee mustavalkoista kuvaa John Lennonista ja Yoko Onosta. Pari makoilee kuvassa Amsterdamilaisen hotellin sängyllä, julistaen rauhaa. Niin hiusten, sängyn kuin maankin.

– Kiertelimme mieheni kanssa Amsterdamissa katsellen mielenkiintoisia kohteita ja nähtävyyksiä. Olemme molemmat kiinnostuneita taiteesta, joten päädyimme antiikkikadulle. Bongasin tien toisella puolella gallerian ja sanoin miehelleni 'mennäänpä tien yli, tuolla on jotakin', kampaamoyrittäjä Sara Soini kertoo.

Niinhän siellä oli. Valokuvaaja Nico Kosterin vuonna 1969 kuvaama otos lähti Soinin mukaan. Kuvaan on saatu vangittua pariskunnan lisäksi Soinin tunnelmaa.

– Kuva on ennenjulkaisematon. Koster otti hotellihuoneessa 20 kuvaa, mutta negatiivit hävisivät vuosiksi ja löytyivät lopulta tyttären omien piirustusten välistä.

Kutakin kuvaa tehdään enintään 20 sarjaa, minkä jälkeen negatiivit tuhotaan. Soini luonnehtii kuvansa olevan melko harvinainen.

– Varmaan aika moni luulee, että kyseessä on juliste, eikä ymmärrä, että se on ihan oikea, harvinainen kuva.

Suuri Lennon- tai Beatles-fani Soini ei koskaan ole ollut. Nainen kokee Beatlesin musiikin kuitenkin muuttaneen maailmankuvaa ja Lennonin jättäneen jälkeensä lähtemättömän muistijäljen.

– Kuka ei olisi fanittanut? Väittäisin, että on vaikea löytää ihmistä, joka ei löydä Beatlesin lauluja. Jokainen varmasti tunnistaa montakin kappaletta. Beatles ja John Lennon – Ne ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan, Soini tiivistää.

Taide esiin kääröistä

Kuva ei Sara Soinin aiemmin hankkimien taidekappaleiden tavoin jää pakattuna varastoon jemmaan.

– En jätä kuvaa pöytälaatikkoon. Aion asettaa sen kampaamoni parturipuolen seinälle. Olemme ostaneet mieheni kanssa taidetta aiemminkin, mutta niinhän siinä on käynyt, että ne ovat jääneet kääröihin.

Kääröt saatetaan piakkoin avata, sillä Soini suunnittelee ripustavansa enemmänkin taidetta kampaamoonsa – vaikka edes joksikin aikaa.

Sara Soini esittelee harvinaista kuvaa
Miia Roivainen / Yle

– Huomasin Amsterdamissa paljon pieniä kampaamoita, joiden yhteydessä oli galleria!

Galleristiksi Soini ei välttämättä lähde, mutta tuo mielellään jotain kaunista kaikkien nähtäväksi.

Rauhaa hiuksille, sanoo kampaaja

John Lennonin ja Yoko Onon takana olevaan ikkunaan oon ripustettu kaksi valkoista paperia, joissa lukee yksinkertaisesti hair peace ja bed peace. Hiusten rauha sopii kampaajan filosofiaan hyvin.

– On hassua, että he maailmanrauhaa edistäessään haluavat myös hiuksille rauhaa, eikä siinä ole ollenkaan ristiriitaa, kampaaja naurahtaa.

Kuten harvinaisuudet aina, on kuvallakin hintansa. Rahallinen arvo on kuitenkin toisarvoista.

– En sanoisi, että tämä hirveän kallis on. Sehän toki riippuu mihin vertaa! Tikkariin verrattuna se oli kallis. Tunnearvo on suurempi, kuin kuvan rahallinen arvo. Jos tämä äärettömän kallis olisi, sitä pidettäisiin holvissa. Ja mitäs sellaisella taiteella oikein tekee, Soini kertoo.

Hän uskoo ja toivoo kuvan arvon nousevan vuosien saatossa. Kuvassa Sara Soinia viehättää siihen vangittu tilanne.

– John Lennon sanoo juuri jotain ja Yoko huitoo myös. He ovat rauhallisia ja tyytyväisiä kuvassa.