Professori: Suomi on jäämässä luokalle

Hallitus ei ole toteuttanut hallitusohjelmassa esittämiään lupauksia, mutta sillä ei ole poliittisessa maailmassa väliä. Näin sanoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Kotimaa
Vesa Puttonen
Vesa PuttonenYle

Presidentti Sauli Niinistö moitti viikonloppuna edellisiä hallituksia velkaelvytyksestä ja saamattomuudesta. Presidentin mukaan kansalaisille on samalla annettu mielikuva siitä, että päätöksiä on tehty.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vierailleen Aalto-yliopiston rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä presidentti on oikeilla linjoilla.

Koko EU:n talous rämpii, mutta erityisesti Suomen.

– EU-maat eivät ole toipuneet finanssikriisistä. Bruttokansantuote on alle sen mitä se oli 2008. Suomessa me olemme jopa sen alle, hän sanoo.

Puttonen muistelee, että menneinä vuosina Suomi mielellään kutsui itseään EU:ssa apuluokan priimukseksi. Nyt tilanne on toinen.

– Apuluokan priimus on jäämässä luokalle.

Sillä, että tavoitteisiin ei olla päästy, ei ole poliittisessa maailmassa väliä.

Vesa Puttonen

Keväällä Jyrki Katainen (kok.) jätti pääministerin tehtävät.

– Hän ilmoitti, että nyt on hyvä aika siirtyä, kun suuret asiat on saatu kuntoon. 2011 hallitusohjelman 90-sivuinen paperi kertoo seikkaperäisesti tavoitteet, jotka hallitus itse itselleen asettaa. Niissähän ei olla ollenkaan onnistuttu. Tavoitteisiin ei olla päästy, Puttonen sanoo.

”Ihmiset eivät jaksa tarkistaa poliitikkojen puheiden todenmukaisuutta”

Vesa Puttosen mielestä hallituksen tavoitteiden onnistumisesta voisi puhua, jos työttömyys olisi ensi keväänä 5 prosenttia, mutta nyt se on 8,5 prosenttia. Työllisyysasteen tuli olla keväällä 72 prosenttia, nyt se on 68. Professorin mukaan hallitus ei pääse lähellekään tavoitteitaan.

– Sillä, että tavoitteisiin ei olla päästy, ei ole poliittisessa maailmassa väliä.

Presidentti Niinistön mukaan edelliset hallitukset ovat luoneet illuusion, että talouspäätöksiä olisi tehty, vaikka ne ovat todellisuudessa edelleen tekemättä. Puttonen puolestaan sanoi Ykkösaamussa, että ihmiset eivät jaksa lukea hallitusohjelmaa tarkistaakseen poliitikkojen puheiden totuudenmukaisuutta.

– Ja sitten jos meille esitetään vakuuttavasti, että tavoitteisiin on päästy, me isossa kuvassa ajatellaan, että ehkä näin sitten on.

”Valtiosta tahdotaan tehdä kiva isoveli yrityksille”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on ehdottanut, että yrityksiä tukemaan järjestettäisiin kansanrahasto, jossa suomalaisten 80 miljardin euron talletukset kasvaisivat parempaa korkoa kuin pankeissa.

Apuluokan priimus on jäämässä luokalle.

Vesa Puttonen

Professori Puttosen mukaan valtio tukee jo tällä hetkellä liikaakin yrityksiä.

– Valtio ohjaa yritystoimintaa, valtio rahoittaa sitä, antaa sinne tuotekehitystukea ja kaikkea muuta tukea. Sitä pitäisi pikemminkin vähentää.

Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on puhunut yritysten rahoitusongelmia paikkaavasta 3–5 miljardin euron kasvurahastosta. Siihen puolestaan rahat saataisiin valtion omistuksia myymällä sekä työeläkeyhtiöiden ja yksityisten sijoittajien sijoituksilla.

Tällekin ehdotukselle Puttonen huokaisee.

– Ymmärrän sen, että kun on epävarmaa, synkkää ja haastavaa, niin olisi kiva jos olisi sellainen isoveli, joka pelastaisi meitä tältä pahalta.

Puttosen mukaan yritysten haasteet johtuvat siitä, että ei ole bisnestä.

– Jos niihin työnnetään rahaa lisää, niin se on narulla työntämistä.

– Pikemminkin valtion pitäisi pyrkiä mittavaan määrään toimenpiteitä, joilla valtio saisi itsestään tarpeettoman yritysrahoituksessa.

Puttosen mielestä valtion pitäisi keskittyä muihin asioihin, jotka ovat valtiolle olennaisia. Yrityksen puolestaan pitää perustua yrittäjyyteen.

_Artikkelia muutettu 20.11. klo 14.20. Professori Vesa Puttonen korjasi työllisyysastelukuja. _