1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Linnan juhlat 2014 Ylellä: Ilon kautta!

Linnan juhlissa on totuttu perinteiseen kaavaan: kättelyt, kommentoinnit ja lopuksi pyörähtelyt tanssilattialla. Tänä vuonna on mahdollista seurata juhlia keskittyen todella tiiviisti pukuihin ja niiden kantajiin. Itsenäisyyspäivän vastaanoton päätuottajalle Marko Krapulle itsenäisyyspäivä on ilon juhla.

viihde
Linnan juhlien tuottaja Marko Krapu
- Nyt otetaan itsenäisestä Suomesta ilo irti huumorin ja rentouden avulla, sanoo Linnan juhlien tuotannosta Ylellä vastaava Marko Krapu.Lassi Seppälä / Yle

Itsenäisyyspäivänä kotisohvien kommentaattoreiden lisäksi linnan juhlien puvuista puhuvat Jarkko Valtee, Sami Sykkö ja Anne Kukkohovi. Nämä muodin pioneerit toimivat illan hittien ja hutien asiantuntijoina täysin uusilla Ylen Linnan juhlat -verkkosivuilla.

Suora pukulähetys kestää kaksi tuntia.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton päätuottajalle Marko Krapulle itsenäisyyspäivä on ilon juhla:

– Perinteiden kunnioittamisessa ei ole mitään pahaa, mutta se ei saa olla synonyymi melankolialle. Nyt otetaan itsenäisestä Suomesta ilo irti huumorin ja rentouden avulla!

Verkko edellä

Yle ei voi vaikuttaa linnan juhlien perinteisten tv- ja radiolähetyksien muotoon, sillä ohjelma noudattaa presidentin kanslian laatimaa aikataulua.

– Yle on aina toiminut välittäjän roolissa. Sen osaamme hyvin. Halusimme kuitenkin tarjota katsojille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mitä ruudulta näkyy, Krapu sanoo.

Ratkaisu löytyi internetistä, jossa katsojat voivat räätälöidä omat linnan juhlansa. He pääsevät kokeilemaan esimerkiksi miltä ohjaajan tehtävät tuntuvat.

– Katsojat voivat halutessaan valita omat kamerakulmansa, selostuksen katkeamatta. Joten jos puvut ja ihmiset kiinnostavat ja toiveissa on viihteellisempi ja rennompi lähetys, niin juhlia kannattaa seurata verkossa.

Mikäli suoraa lähetystä ei ehdi seurata, niin linnan juhlien verkkosivuille ladataan koko illan ajan klippejä kohahduttavista ja päräyttävistä puvuista.

Urheilusta pukujuhliin

Miten Yle Urheilun toimituspäällikkö Krapu päätyi Linnan juhlien päätuottajaksi?

– Yle Urheilulla on vankka kokemus live-lähetyksistä. Esimerkiksi Sotšin olympialaiset onnistuivat todella hyvin. Halusimme kokeilla uusia tuulia myös muissa ohjelmissa.

Lähetyksessä on käytössä esimerkiksi urheilusta tuttu hidastustoiminto, joten Valtee voi kumppaneineen tarkastella vieraita päästä varpaisiin, jokaista paljettia myöten.

Krapu on tiimeineen rakentanut uutta Linnan juhlat -lähetystä toukokuusta lähtien. Pukulähetyksen lisäksi verkossa voi seurata kolmea muuta suoraa lähetystä: Mikko "Peltsi" Peltola ja Petra Manner juontavat uudenlaista haastattelupistettä, jossa tavataan mielenkiintoisimmat vieraat.

– Tv-lähetyksessä haastattelut voidaan aloittaa vasta kättelyn jälkeen, mutta verkossa teemme haastatteluja taukoamatta sitä mukaa, kun vieraat saapuvat juhliiin.

Lisäksi illan kruunaavaa tanssia voi niin ikään seurata muutaman eri kameran välityksellä, jos vaikka sattuisi näkemään oman naapurinsa parketilla.

Neljäs striimaus tulee juhliin kiinnitetyn Tuomas Logrén ja Savuava kirnu -yhtyeen luota linnan kolmannesta kerroksesta robottikameran välityksellä. Sieltä saattaa kenties bongata sen samaisen naapurinsa jammaamassa.

Ylen Linnan juhlat -verkkosivuihin pääsee tutustumaan jo nyt. Itsenäisyyspäivän suora pukulähetys alkaa verkossa kello 19. Lähetystä voi seurata myös kaikilla mobiililaitteilla. Perinteistä lähetystä voi seurata Yle TV1 -kanavalla kello 18.15 lähtien.

Myös Radio Suomi seuraa Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa alkaen kello 19.08.

Lue seuraavaksi