Kiistelty guru ja 500 tukijaa pidätettiin Intiassa

Poliisi rynnäköi keskiviikkona Pohjois-Intiassa sijaitsevaan ashramiin pidättääkseen hengellisen johtajan Rampal Maharajin, joka kieltäytyi tulemasta oikeuteen vastaamaan syytteisiin osallisuudesta murhaan.

Ulkomaat

Pohjois-Intiassa poliisi on pidättänyt kiistellyn hengellisen johtajan Rampal Maharajin tämän ashram-keskukseen tekemässään rynnäkössä. Myös 500 gurun kannattajaa pidätettiin, poliisi kertoo.

Poliisi aloitti tiistaina Haryanan osavaltiossa operaation Rampalin pidättämiseksi, kun tämä ei suostunut tulemaan oikeuteen vastaamaan syytteisiin, jotka koskevat muun muassa osallisuutta murhaan. Keskiviikkona poliisi rynnäköi ashramiin, jonne Rampal oli linnoittautunut tuhansien tukijoidensa kanssa. Sadat Rampalin kannattajat olivat kokoontuneet ashramin ulkopuolelle estääkseen poliisin pääsyn sisälle, mutta poliisi tunkeutui alueelle käyttäen vesitykkejä, kyynelkaasuja ja pamppuja.

Noin 10 000 Rampalin seuraajaa evakuoitiin ashram-alueelta, joka on vajaan viiden hehtaarin laajuinen. Osa poistuneista on kertonut poliisille, että heitä oli estetty lähtemästä piirityksen aikana. Rampal on kiistänyt syytökset, joiden mukaan hän olisi käyttänyt ihmisiä suojakilpenään.

Poliisi pidätti noin 500 Rampalin tukijaa, joista 250:n se sanoo kuuluneen Rampalia suojelleeseen "yksityisarmeijaan". Poliisi sanoo tutkivansa ashramia räjähteiden varalta.

Haryanan pääministerin M. L. Khattarin mukaan poliisioperaatiossa ei kuollut ketään, mutta hoidettavana on noin sata loukkaantunuttta. Rynnäköityään ashramiin poliisi löysi sieltä neljän naisen ja yhden lapsen ruumiit. Kuolinsyytä selvitetään. Yksi Rampalin kannattaja kuoli lisäksi sairaalassa.

Poliisi pidätti Rampalin, koska tämä on toistuvasti uhmannut oikeuden määräystä tulla vastaamaan syytteisiin muun muassa osallisuudesta murhaan, väkijoukkojen lietsomisesta ja oikeuden halventamisesta. Rampalia syytetään määräyksen antamisesta väkijoukolle, joka tulitti kyläläisiä vuonna 2006. Yksi ihminen kuoli ja useita haavoittui.

Rampal on kiistänyt häntä vastaan esitetyt syytteet.

Lähteet: AFP, Reuters