1. yle.fi
  2. Uutiset

"Merkkivaatteista melkein tapellaan" – käytettyjen lastenvaatteiden kauppa kiihtyy Facebookissa

Facebookin lastenvaatekirppikset vetävät väkeä kiihtyvään tahtiin. Esimerkiksi Lasten ulkovaatekirppis -ryhmään liittyy useita kymmeniä uusia jäseniä päivittäin. Ryhmässä on jo lähes 20 000 jäsentä. Ostajat ja myyjät suosivat nyt sosiaalista mediaa esimerkiksi perinteisen Huuto.netin sijaan.

internet
Lasten ulkoiluvaatteita kaupataan myös sosiaalisen median kautta
Facebookissa on valtava määrä lastenvaatekirppiksiä.Valtteri Kykkänen / Yle

Facebook on ajanut perinteisten sivustojen ohi käytettyjen lastenvaatteiden verkkokaupassa. Ostajien ja myyjien mielestä sosiaalinen media on näppärämpi ja turvallisempi tapa käydä kauppaa kuin perinteiset osto- ja myynti-sivustot.

– Facebookissa ei tarvitse puljata sähköpostin kanssa. Lisäksi myyjän profiilin voi tarkistaa, se antaa tietynlaista turvantuntua, Kouvolan seudun lastentarvike -ryhmän ylläpitäjä Jutta Tapola sanoo.

– Ihmiset haluavat tehdä kaupat nopeasti ja mahdollisesti jopa kasvokkain, Lasten ulkovaatekirppis -ryhmän ylläpitäjä Tiina Korhonen lisää.

Ryhmissä liikkuu myös huijareita. Huhu huijarimyyjästä kuitenkin leviää nopeasti.

– Jotkut huijaavat ihan harrastuksekseen. Tällaisista ihmisistä puhutaan monissa ryhmissä, joten ihmiset osaavat varoa, Tapola kertoo.

Ostaminen ja myyminen on verkossa vaivatonta

Käytetyt lastenvaatteet ja -tarvikkeet liikkuvat verkossa nopeasti. Tapolan mukaan kauppa on vilkastunut huomattavasti muutamassa vuodessa.

Verkkomyyntiin houkuttelee sen vaivattomuus. Kuvan lataaminen Facebookiin on helpompaa kuin kirppispöydän järjestäminen.

– Tavaraa ei tarvitse kuskata minnekään. Ottaa vain kuvan ja laittaa ilmoituksen, Korhonen sanoo.

Ostaminenkin käy näppärästi.

– Onhan se helppoa istua ilallla sohvalla läppäri sylissä ja katsella, onko tullut myyntiin jotakin mielenkiintoista, Tapola sanoo.

Ostaja ilmoittaa useimmiten kuvan kommenttikenttään haluavansa tehdä kaupat. Ryhmän säännöistä riippuu, onko tinkiminen sallittua vai ei. Ostaja joko noutaa tuotteen tai vaihtoehtoisesti myyjä postittaa sen. Postikulut maksaa yleensä ostaja.

Merkkivaatteet menevät nopeasti

Myymisestä voi saada mukavasti lisäeuroja, sillä hyväkuntoisista vaatteista voi pyytää hyvää hintaa. Etenkin kalliit merkkivaatteet menevät nopeasti kaupaksi.

– Niistä joutuu melkein tappelemaan, Tapola sanoo.

Lue seuraavaksi