Oletko aina silittänyt paitasi väärin – tässä asiantuntijan ohjeet

Kauluspaidan oikeaoppiseen silitykseen on tietyt ohjeet. Tarkkasilmäinen martta ainakin huomaa, jos olet silittänyt paitasi väärin. Paidan oikeaoppinen kuivaus ja säilytys ovat myös vähintään yhtä tärkeitä kuin silitys.

Martta Marja Vartio ohjeistaa, miten kauluspaita silitetään. Kuva: Matti Kauvo / Yle

Paidan silittäminen kuuluu aloittaa kauluksesta. Kaulus käännetään nurinpäin ja sitä silitetään ensin kärjestä kauluksen keskustaan asti. Sen jälkeen loput kauluksesta silitetään toiselta puolelta. Jos kauluksen silittää päästä päähän yhdellä vedolla, siihen tulee helposti ryppyjä.

– Kauluksen päässä olevat rypyt kertovat, ettei ole osannut silittää paitaa oikein. Tässä olisi hyvä, jos olisi molempikätinen niin voisi vaihtaa rautaa aina puolelta toiselle, Marja Vartio Satakunnan Martoista tuumaa.

Kauluksen jälkeen käsittelyyn otetaan kaarroke eli hartiat. Jos paita on paksu, hartioiden alueet voi silittää ensin nurjalta puolelta. Kaarroke kuuluu silittää keskeltä olkapäihin samalla vetäen paitaa toisella kädellä, jottei tule ryppyjä.

Prässisauma paljastaa taidottomuuden

Kaarrokkeen jälkeen siirrytään paidan kalvosimiin eli hihan suihin. Ne silitetään samaan tapaan kuin kaulus. Ensin nurjalta puolelta. Kalvosinten jälkeen käsitellään hihat. Hiha kuuluu oikeaoppisesti silittää kolmessa osassa. Ensin etu- ja takapuoli ja sitten hihan ulkoreuna.

– Käsivarteen ei saa jättää prässisaumaa. Siitä huomaa, ettei silittäjä ole osannut asiaansa. Sen välttää, kun ei silitä hihaa reunaan asti eli ei paina sitä litteäksi, Marja Vartio opastaa.

Miehustan eli vartalo-osan silitys aloitetaan nappikaitaleesta. Nappien lomasta silitetään koko silityslaudan leveyttä hyväksikäyttäen, silloin paitaa ei tarvitse siirrellä montaa kertaa. Paidan olkapäät kannattaa laittaa laudan kulmalle. Toisella kädellä voi kevyesti venyttää paitaa vastakkaiseen suuntaan ryppyjen välttämiseksi.

Paidan selusta silitetään rauhallisesti liikutellen rautaa pitkin vedoin koko laudan leveydeltä. "Ei niin vaativan" -paidan voi silittää kaksinkerroin eli vain päältä, ja selusta silittyy siinä samalla.

Paitaa ei saa kuivata miten sattuu

Laadukasta paitaa ei tarvitse martan mukaan paljon silitellä, jos sen pesun jälkeen ripustaa heti kuivumaan oikein. Märän paidan kaulukset kannattaa suoristaa ja kaksi ylimmäistä nappia laittaa kiinni. Puuvilla kaipaa silitystä, mutta tekokuidut kuten polyester taas ei. Viisautta on myös silittää paita jo edellisenä päivänä.

– Tekokuituisia paitoja ei silitetä. Polyester on esimerkiksi kätevä materiaali arkikäytössä. Kalliimmat paidat maksavat itsensä takaisin. Niitä ei tarvitse silittää ja ne pysyvät oikein pestyinä ja kuivattuina pitkään, Marja Vartio neuvoo.

Paidan oikeaoppinen säilytys on vähintään yhtä tärkeää kuin pesu ja silitys. Väärin säilytetyn paidan joutuu silittämään uudestaan. Paidat säilytetään vaatepuulla niin, että kaksi ylintä nappia ovat kiinni. Paitaa ei saa laittaa ahtaaseen vaatekaappiin, jossa se painuu litteäksi. Höyry jättää paidan hieman kosteaksi, joten sille täytyy antaa tilaa kuivua.