Lehti: Areva ehkä luopumassa uusista Olkiluodon kaltaisista voimalahankkeista

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva pohtii luopuvansa Olkiluoto 3:n tyyppisistä ydinvoimaloista, kirjoittaa ranskalainen talouslehti Challenges. Ranskan hallituksen huhutaan valmistelevan yhtiölle pelastuspakettia.

Kotimaa

Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva pohtii luopuvansa Olkiluoto 3:n tyyppisistä ydinvoimaloista, kirjoittaa ranskalainen talouslehti Challenges.

Arevan voimalahankkeet ovat kärsineet vakavista myöhästymisistä ja budjettien ylittymisistä. Areva rakentaa parhaillaan niin sanotun EPR-tekniikan voimaloita Olkiluodon lisäksi Ranskan Flamanvilleen. Sen oli määrä valmistua vuoteen 2012 mennessä, mutta tällä viikolla ranskalainen energiajätti EDF kertoi hankkeen lykkääntyneen jälleen toimitusvaikeuksien vuoksi vuoteen 2017.

Arevan osakekurssi romahti keskiviikkona 16 prosenttia sen annettua tulosvaroituksen ja ilmoitettua, ettei se yltäisi asettamiinsa tavoitteisiin. Tiistaina Areva ilmoitti, että se ei antaisi uutta ennustetta tuloksestaan kahdelle seuraavalle vuodelle. Arevan osakekurssi on pudonnut yli kolmanneksen tämän vuoden aikana, kertoo brittilehti Financial Times.

Talouslehti Challenges kertoi eilen, että Ranskan hallitus pohtisi horjuvan yhtiön tukemista kahdella miljardilla eurolla. Lehden mukaan Ranska myös harkitsisi yhtiön tappiollisten toimintojen erottamista emoyhtiöstä omaksi ongelmayhtiökseen.

Talouslehdet arvioivat, että pääsyy Arevan ongelmiin ovat EPR-teknologian hankkeiden vaikeudet. Arevan syöksykierrettä on vauhdittanut myös yhdysvaltalaisten, venäläisten ja eteläkorealaisten voimalarakentajien tuoma kova kilpailu. Lisäksi kiinnostus ydinvoimaan on ollut laimeaa maailmanmarkkinoilla Japanin Fukushiman onnettomuuden jälkeen.

Areva tiedotti eilen, että sillä on vaikeuksia kassavirran kanssa. Operatiivisten myöhästymisten takia yhtiö saisi osan odottamistaan asiakasmaksuistaan vasta ensi vuoden puolella. Lisäksi yhtiöllä on ollut ongelmia Japanin voimaloiden reaktoreiden käynnistämisaikataulussa ja uusien reaktoreiden rakentamissuunnitelmat ovat lykkääntyneet.

Ranskan autoteollisuudessa uran tehneen Phillippe Varinin huhutaan olevan nousemassa yhtiön johtoon taltuttamaan tappiokierrettä. Talouslehti Challenges kuvaa, että Arevassa vallitsee paniikkimieliala. Ainoa pelastus on, että Ranskan valtio omistaa siitä 87 prosenttia, lehti arvioi.

Lähteet: AFP