Uuden simulaattorin avulla aivohalvauspotilaat oppivat kävelemään kaksi kertaa useammin kuin ennen – video

Tampereen Hatanpään sairaalan kävelysimulaattori tuo robotisoidun liikkumisen tavallisen kuntoutuksen avuksi. Laite on ensimmäinen Pohjoismaissa.

Kotimaa
Nainen kävelee kävelysimulaattorilla
Tampereen Hatanpään sairaalan uudentyyppisen simulaattorin hydrauliset moottorit auttavat potilasta kävelemään. Simulaattori ei liikuta potilasta, vaan liikeärsyke tulee potilaan aivoista.

Hatanpään sairaalaan hankittu kävelysimulaattori edustaa uusinta tekniikkaa fysioterapiassa. Laite on ensimmäinen Pohjoismaissa eikä maailmallakaan niitä ole kuin neljä.

Uutta laitteessa on kävelyä simuloiva painonsiirto. Kone myös tukee lantiota entistä paremmin.

Simulaattori koostuu näyttöruudusta ja kävelymatosta, jonka päällä potilas kävelee valjaisiin kiinnitettynä. Hydrauliset moottorit tukevat ja liikuttavat potilasta raajoista ja kehon osista.

Kone reagoi kunnon parantumiseen

Kone soveltuu erityisesti aivohalvauksen vuoksi toisen puolen liikkumiskykynsä menettäneille, mutta sitä on käytetty myös selkäydinvamman kuntoutuksessa.

– Simulaattori ei liikuta potilasta, vaan liikeärsyke tulee potilaan aivoista. Kone vain auttaa, selventää ylilääkäri Jari Honkaniemi.

Sitä mukaa kuin halvaantunut oppii liikuttamaan vahingoittunutta puoltaan, kone vähentää omaa apuaan. Robotisoitu liikkuminen voidaan näin yhdistää tavanomaiseen kuntoutukseen, jolloin siitä tulee aiempaa tehokkaampaa.

Tietokoneen avulla laitetta ohjaavat varta vasten tehtävään koulutetut fysioterapeutit. Näyttöruudun avulla silmän koordinaatio tulee mukaan kuntoutumiseen.

Hoidosta hyviä kokemuksia

Simulaattoria käyttänyt vasemman puolen halvauksen kokenut keski-ikäinen nainen oli tyytyväinen laitteeseen, joka motivoi liikkumaan. Hoito kestää keskimäärin 25 minuuttia kerralla.

– Simulaattori ei varsinaisesti nopeuta paranemista, mutta kun sitä käytetään heti alkukuukausina niin potilaista kaksi kertaa aiempaa enemmän oppii kävelemään itse, tähdentää Honkaniemi.