1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Evon tutkimusasema tyhjenee ja pitkä perinne päättyy

Uuteen Luonnonvarakeskukseen liitettävä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL on lakkauttanut Evon toimipisteensä. Evolla on tutkittu riistaa ja kaloja sekä kalavesiä pitkään jo vuodesta 1892. Tämän vuoden loppuun mennessä perinteikäs tutkimusasema hiljenee lopullisesti, kun väki ja irtaimisto siirretään muualle.

Kotimaan uutiset
RKTL:n tutkija Jouni Tulonen Evolla
Evo järvineen ja laajempine ympäristöineen on tarjonnut ainutlaatuisen tutkimusalueen, sanoo RKTL:n tutkija Jouni Tulonen.Markku Karvonen / Yle

Euroopan vanhin riistan- ja kalantutkimuksen kenttäasema hiljenee lopullisesti vuoden loppuun mennessä. Evolla tutkimustoiminta alkoi jo vuonna 1892. Silloin siellä aloittivat kalastuskoeasema ja kalanviljelylaitos. Kalastajakoulu aloitti Evolla vuonna 1930, ja sen perustamisen jälkeen lähes kaikki kalastuksen ja kalantutkimuksen kanssa tekemisissä olleet olivat jossakin vaiheessa "evolaisia".

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos lakkautti Evon toimipaikan niin, että se virallisesti lakkasi olemasta jo vuoden 2013 loppuun mennessä, mutta sekä työntekijät että tutkimukset saivat vuoden jatkoajan.

Evolla on tutkittu muun muassa kestävää kalakantojen verottamista, rapukantoja, ankeriaan suojelumahdollisuuksia ja vesiekologiaa.

Marraskuun lopulla käy kova kuhina

Muualla kirjoilla olevat tutkijat ovat olleet etätyössä Evolla, vaikka asema onkin jo lakkautettu.

– Nyt Evo tyhjenee lopullisesti ja pakkaamme kaikkea muualle siirrettävää. Oikeastaan koko loppuvuoden olemme muuttofirmana. Kun laitos on toiminut 1800-luvun lopulta lähtien, niin tavaraa, aineistoja ja arkistoja on jäänyt paljon jäljelle, kertoo RKTL:n tutkija Jouni Tulonen.

Kun laitos on toiminut 1800-luvun lopulta lähtien, niin tavaraa, aineistoja ja arkistoja on jäänyt paljon jäljelle.

Jouni Tulonen

– Pitkä historia myös tarkoittaa sitä, että meillä on tutkimusaineistoja pitkältä ajalta. Otetaan vaikka ilmastonmuutos, joka aina nousee esiin. Meillä on pitkä sarja lämpötilatietoja ja muuta biologista aineistoa, millaisia vesistö ja kalasto ovat olleet jo 1800-luvulla ja miten ne ovat sen jälkeen muuttuneet.

Evon ympäristön merkitys on ollut erittäin suuri etenkin ympäristöntutkimuksen kannalta.

Jouni Tulonen

Työtilat ovat olleet hyvät, ympäristö tutkimusjärvineen ainutlaatuinen ja työyhteisö hajoaa.

– Evon ympäristön merkitys on ollut erittäin suuri etenkin ympäristöntutkimuksen kannalta. Riista- ja kalatalouden tutkimusta ajatellen alueen metsäjärvet ovat pieniä. Mutta meillä on ollut käytössämme 28 järveä, joissa kalastus on voitu järjestää tutkimuksen tarpeiden mukaan. Se on ollut maassa ainutlaatuista ja on tarjonnut hyvän lähtökohdan myös yliopistojen kanssa tehtävälle yhteistyölle. Ja koko Suomi on ollut käytännössä meidän toimialuettamme.

Tutkimukset saattavat kärsiä

Tutkijat surevat hyvän aseman menettämistä ja pelkäävät, että Evon pitkät tutkimussarjat voivat jäädä hyödyntämättä. Kesken olevat tutkimukset jatkuvat, mutta hankaloituvat

– Kalanviljelykseen liittyvä tutkimus loppui 2000-luvun alussa samalla kuin kalanviljelylaitoskin. Samoin riistantutkimus on jo päättynyt. Evolla on ollut hyvin erityyppistä tutkimusta ja ihmisiä. Viime vuosina itselläni tärkeimpiä ovat olleet rapututkimus ja ankerias. Ankeriastutkimus keskittyi aluksi sen istutusten hyödyntämiseen, mutta kun kalasta on tullut erittäin uhanalainen, tutkimus on kääntynyt ankeriaan suojeluun.

Jouni Tulonen arvioi, että Evon tyhjentäminen aiheuttaa tutkimukselle jotakin takapakkia.

– Meillähän pari vuotta menee niin, että jokunen tutkija voi tehdä vielä laajennettua etätyötä ja pitää työhuonetta Helsingin yliopiston Lammin biologisella asemalla. Näin tutkimus säilyy Hämeessä, missä suuri osa tutkijoista asuukin. Mutta parin vuoden kuluttua tilanne muuttuu, kun työpaikat siirtyvät kauemmas.

– Jos joutuu jatkossa matkustamaan 150 kilometriä päästäkseen tutkimusalueelle, se on hankalaa ja kallista. Kun muutenkin pitää tehdä säästöjä, voi olla vaikea jatkaa tutkimuksia nykyisessä mitassa.

Mitä rakennuksille ja muulle alueelle tapahtuu, on mysteeri. Omistaja on Senaatti Kiinteistöt, joka varmasti laittaa paikan myyntiin. Harmi vain parikymmentä vuotta vanhoja käyttökelpoisia rakennuksia ja hyviä työtiloja, miettii Jouni Tulonen.

Lue seuraavaksi