Uusi tekniikka mahdollistaa kännykän käyttämisen koskematta sitä – video

Yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen tekniikan kännyköiden ja muiden langattomien laitteiden hallintaan. Sensorin toiminta muistuttaa tutkaa ja se pystyy tulkitsemaan käyttäjän kädenliikkeitä ja toimimaan niiden mukaisesti.

Ulkomaat
Henkilö käyttämässä Sideswipe-sensorilla varustettua älypuhelinta.
Yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen tekniikan kännyköiden ja muiden langattomien laitteiden hallintaan. Sensorin toiminta muistuttaa tutkaa ja se pystyy tulkitsemaan käyttäjän kädenliikkeitä ja toimimaan niiden mukaisesti.

Yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston tutkijat Chen Zao ja Matthew Reynolds ovat kehittäneet uudenlaisen, vähän virtaa käyttävän tekniikan älypuhelinten ja muiden langattomien laitteiden hallintaan. Testivaiheessa oleva tekniikka antaa käyttäjälle mahdollisuuden hallita laitettaan koskettamatta sitä.

Tekniikka perustuu sensoriin, joka havaitsee käyttäjän kädenliikkeet ja toimii niiden mukaisesti. Tutkijat sanovat, ettei tekniikan käyttöönottoon välttämättä mene enää kovin kauaa.

Käyttäjä voi liikuttaa kättään laitteen yllä eri tavoin käskeäkseen puhelinta esimerkiksi hylkäämään tulevan puhelun tai vaihtamaan laitteen soittamaa kappaletta.

Sideswipe-nimen saanut sensori käyttää älypuhelimen radiosignaaleja hieman samalla periaatteella kuin myös radioaaltoja lähettävä ja vastaanottava tutka toimii.

– Esimerkiksi lentokoneessa tai laivassa oleva tutka on lähetin, joka lähettää signaaleja ympäristöönsä. Esineet tai asiat, joihin signaali törmää, lähettävät sen takaisin laitteeseen, Reynolds sanoo.

Sideswipen tapauksessa heijastava esine on käyttäjän käsi. Reynoldsin mukaan sensori tulkitsee takaisinheijastuvaa signaalia reaaliaikaisesti. Kun vastaanotettu signaali muuttuu käden liikkuessa, sensori havaitsee muodostuvan kuvion vastaanottamansa informaation perusteella.

– Sensori käyttää algoritmia, jonka perusteella se vertaa vastaanottamaansa signaalia aikaisemmin nauhoitettuun liikkeeseen. Tunnistaessaan tietyn eleen se toimii sille aiemmin ohjelmoidun käskyn mukaisesti, Reynolds kertoo.

Tekniikka ei kuluta juuri lainkaan virtaa

Eleiden tunnistukseen perustuvaa teknologiaa on jo olemassa, mutta ne perustuvat laitteen kameran käyttöön. Kamera kuitenkin käyttää paljon laitteen akun virtaa ja se vaatii esteettömän linjan laitteen ja käyttäjän välillä. Koska Sideswipen toiminta perustuu radiosignaaleihin, puhelin voi olla esimerkiksi käyttäjän taskussa ja silti tunnistaa käyttäjän kädenliikkeet.

Reynoldsin mukaan heidän kehittämänsä sensorin toiminta perustuu puhelimen muutenkin lähettämiin radiosignaaleihin, eikä siksi tarvitse juuri lainkaan lisävirtaa toimiakseen.

Sensori pystyy tulkitsemaan lukuisia eri kädenliikkeitä. Tutkijat ovat testeissä todistaneet, että sensori toimii oikein lähes yhdeksän kertaa kymmenestä.

Reynoldsin mukaan tutkijat viimeistelevät tekniikkaa ja toivovat jatkossa voivansa tehdä yhteistyötä älypuhelinten valmistajien kanssa tekniikan saamiseksi markkinoille.

Myös Nokia pyrki muutama vuosi sitten kehittämään puhelimiinsa samanlaista tekniikkaa.

Lähteet: Reuters