Puheen ammattilainen puoluejohtajista: Stubb lähenee näyttelijää, Sipilä Hailuodon harmaa, Rinteestä virtaa energiaa

Kolme vuosikymmentä ilmaisutaitoa opettanut oli arvioissaan osin eri linjoilla kuin yleisö. Malla Kuurannetta miellyttivät eniten Antti Rinteen, Ville Niinistön ja Juha Sipilän puhetyylit. Karismaa Kuuranne ei puoluejohtajista löytänyt.

politiikka
Eduskuntasali.
Yle

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun puhetekniikan lehtori Malla Kuuranne arvelee keskustan Juha Sipilän värittömyyden olevan puhe- ja karismatestin voiton taustalla.

– Hän ei ärsytä. Hän on tosiaan Hailuodon harmaa, eikä herätä mitään erityisiä intohimoja. Ei ole minun mielestäni mikään erityisen karismaattinen. Hän kuitenkin antaa luotettavan vaikutelman. Hän saa rauhallisuudellaan ja luonnollisuudellaan aikaan sen uskottavuuden.

Vaikka Sipilää pidettiin karismaattisimpana puhujana, hän ei herättänyt voimakkaita tunteita Ylen nettikeskustelijoissa. Alexander Stubb ja Timo Soini sen sijaan jakoivat mielipiteet. Kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajista esitettiin kärjekkäitä kommentteja, mutta molempien ilmaisua myös ylistettiin.

Suomen politiikasta löytyy oikeasti vain kaksi hyvää puhujaa - ne ovat perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Ben Zyskowicz. Monet poliitikot, etenkin Stubb ja Arhinmäki, ovat harjoitelleet selvästi puhumista, mutta todelliset verbaaliset lahjat kyllä huomaa ja ne omaavat vain Soini ja Zyskowicz. Hyvä puhe on parhaimmillaan elämys ja se opettaa, koskettaa ja naurattaa kuulijaa. Tälle asteelle puolueiden puheenjohtajista pääsee vain Timo Soini. Miksi niin moni äänesti perussuomalaisia 2011? Koska Soini osasi puhua, kertoa tarinoita ja luoda hurmosta. Miksi niin moni äänestää perussuomalaisia 2015? Samasta syystä. Tarinat, kertomukset ja retoriset koukut purevat. Ei kuivat sivistyssanat tai kiroilu."Osku"

Malla Kuuranne.
Malla Kuuranne on opettanut äänenkäyttöä ja puheilmaisua yli kolmekymmentä vuotta Teatterikorkeakoulussa.Yle

Malla Kuuranne teki myös Ylen nettitestin. Puheen ammattilaisen mielestä parhaiten selvisivät Antti Rinne, Ville Niinistö ja Juha Sipilä.

– Rinne oli erinomaisen hyvä rauhallisuudessaan ja kohdistuvuudessaan. Niinistön tyyli oli aika luonnollinen, vaikka pikkuisen tulee läpi harjoitetun tunne. Olen myös Sipilän tyylistä kovin vaikuttunut. Mielikuva muista puoluejohtajista jäi haileammaksi.

"Stubbin persoona rakennettu, lähenee näyttelijän työtä"

Kansalaiset näyttävät arvostavan poliitikoissa ennenkaikkea rauhallista ja selkeää ilmaisua. Ylen nettikeskustelijat nostivat luotettavuuden poliitikon tärkeimmäksi piirteeksi.

Sanoman sisältö ja poliitikon kokonaisolemus vaikuttivat varmasti Ylen testin tulokseen. Tuskin on sattumaa, että samaa aikaan kun keskusta porskuttaagallupienkärjessä, yleisö tuntee vetoa puolueen puheenjohtajaan.

Rinteen artikulaatio on korrektia ja puhe kohdistuvaa. Energia virtaa hänestä ulospäin. Hän on erittäin hyvä omassa tyylissään.

Kuuranne Rinteestä

– Suomalainen on tottunut hyväksymään kaikenlaiset puhetavat, olemme sillä tavalla suvaitsevaisia. Esimerkiksi Sipilällä on puheessaan kovin huolimaton artikulaatio. Ihmiset ohittavat tällaiset seikat, kun sisällölliset asiat alkavat painaa. Myös oma valinta puoluekentässä vaikuttaa.

Epäuskottavuus mainittiin kolmen kärjessä kaikkien muiden puoluejohtajien kohdalla paitsi Sipilän ja Paavo Arhinmäen. Kertooko tämä suomalaisten epäluottamuksesta poliitikoihin? Epäuskottavaksi luokitteluun on eri syitä, kertoo Kuuranne.

– Stubbin puhe tuntuu harjoitellulta. Nariseva puhe antaa myös sellaisen mielikuvan, ettei hän juurikaan välitä tilanteesta tai keskustelukumppanista. Nämä vaikuttavat epäuskottavuuteen. Alistuvuus taas tulee siitä, että hän on koko ajan vähän puolustautumassa. Takakenossa olo antaa sellaisen ylimielisen vaikutelman, joka hänestä helposti välittyy.

Kuuranne sanoo, että Alexander Stubbin pääministeriksi nousun jälkeen nähty nopea puhetavan muutos syö myös hänen uskottavuuttaan.

Haglund ei jaksottele puhettaan juuri ollenkaan, koska on epävarma suomenkielestään.

Kuuranne Haglundista

– Stubbin kohdalla persoona vaikuttaa rakennetulta. Lähenee näyttelijän työtä. Jos siinä ei ole taitava, se ei onnistu.

Oma lukunsa on Päivi Räsäsen saama kova kritiikki. Ilmaisutaidon opettaja toteaa, että sukupuoli vaikuttaa selkeästi arvioihin.

– Miehisessä ympäristössä on aika vaikea tulla esiin persoonana. Hän on hengästynyt ja hänen äänessään on myös narinaa ja kuivuutta, joka tulkitaan välinpitämättömyydeksi ja takakenossa olemiseksi.

Nariseva puhetyyli syntyy, kun poliitikko yrittää puhua ylikorostetun selkeästi sanomansa perille saamiseksi.

Puoluejohtajilla karismavaje

Ylen nettikeskustelijoiden mielestä puoluejohtajat ovat saaneet koulutusta tai ainakin vinkkejä parempaan puheeseen. Malla Kuuranne on samoilla linjoilla.

– Uskoisin, että useimmat heistä ovat sitä hakeneet. Ihmiset haistavat, jos puhuja lähtee kovin kauaksi omasta persoonastaan ja se on rakennettu. Silloin koulutus on mennyt pieleen. Pitää löytää ne omat vahvuudet, ja rakentaa tälle pohjalle puhekoulutus.

Soini on sanastollisesti rikas ja käyttää kieltä hyvin, mutta puheessa on inttävä sävy. Se ehkä tulkitaan energiaksi. Hallitsevuus ja epäuskottavuus tulee hänen kokonaisolemuksestaan.

Kuuranne Soinista

Kuuranteen mukaan ihmisen äänestä kuulee harjoittelun ja puhekikkojen omaksumisen.

– Oma ääni lähtee puhujan kehosta. Toinen ihminen tunnistaa sen helposti, että tuo ihminen puhuu omalla äänellään. Tämän vuoksi Räsänen, Stubb ja Soinikin häviävät. Ei ole sellaista resonanssia puheessa. Esimerkiksi Sipilä, Niinistö ja Arhinmäki puhuvat omalla äänellään.

Ylen nettikeskustelijat haikailivat jo edesmenneiden poliitikkojen perään. Urho Kekkonen, Veikko Vennamo ja Johannes Virolainen nostettiin esiin karismaattisina henkilöinä ja puhujina. Jopa hitaasta ulosannista aikanaan moititun Paavo Lipposen puhetyyliä arvostettiin.

Kyllä karisma on kaukana nykyajan poliitikoilta, Stubbi on kuin juppi. Ei näitä voi verrata entisaikojen verbaalikkoihin, mm. Vennamo, Virolainen, Lipponenkin oli taitava sananankäyttäjä, "vaikka olikin hidas". Nykyisistä Soini koittaa olla hauska ja kansanomainen. Ikävä kyllä jäänyt polkemaan paikoilleen, kun hänen taustajoukkojensa slouganit ovat väljähtyneet puolueensa tavoin. Kanerva käyttää sanontoja, jotka hieman uppoavat, mutta miehen neitimäisyyden tuntien niin aurajokeen uppoaa kokonaiskuvassa. Pekkarinen on räksyttävä naapurinkoira, jota ei saa hiljenemään, vaikka potkaisisi kuonoon aidanraosta eli paljon melua tyhjästä hänenkin kohdallaan. "Aurajokeen uppoaa"

Malla Kuuranne ei ole yllättynyt, ettei nykypoliitikoista löytynyt karismaa. Hän tuli samaan johtopäätöksen kuunneltuaan puoluejohtajien puhetta.

– Yksi karisman piirre on liikkuvuus. Ihminen pystyy liikkumaan oman sisältönsä keskellä suvereenisti, mutta on liiikkuva myös äänessään ja puherytmissään sekä sävelkulussaan. Kekkosella, Vennamolla ja Virolaisella oli kyky olla joustavia. He olivat myös puhuessaan läsnä ja heillä oli retorisia valmiuksia.

Ensin valitaan tossukka (Sipilä, Haglund) tai tavis (Soini, Arhinmäki) puheenjohtajaksi, ja sitten tästä tulee kuin taikaiskusta karismaattinen. Mihin sataprosenttisen lukutaitoinen yhteisö ylipäänsä tarvitsee hurmahenkistä harhaanjohtajaa? "Asialinja".

Poliitikkojen puhetta käsittelevät kommentit ovat Ylen nettikeskustelusta.