Assangen pidätysmääräys pysyy voimassa

Ruotsalainen vetoomustuomioistuin päätti pitää tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätysmääryksen voimassa.

Ulkomaat
Julian Assange
Julian AssangeEpa / John Stillwell

Ruotsin vetoomustuomioistuin on päättänyt pitää voimassa tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätysmääräyksen.

Ruotsalaistuomioistuin torjui Assangen vetoomuksen häntä vastaan annetun pidätysmääräyksen kumoamiseksi. Ruotsin oikeuslaitos haluaa Assangen yhä Tukholmaan vastaamaan seksuaalirikossyytöksiin.

– Oikeus katsoo, että ei ole mitään syytä luopua pidätyksestä vain siksi, että Julian Assange on parhaillaan suurlähetystössä eikä pidätysmääräystä voida siksi panna täytäntöön", vetoomustuomioistuin sanoi lausunnossaan.

Assange pakeni Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa yli kaksi vuotta sitten vältelläkseen oikeuden eteen joutumista Ruotsissa. Hän on asunut lähetystössä siitä asti.

Assange on kiistänyt seksuaalirikossyytökset. Hän on ilmoittanut pelkäävänsä Britannian luovuttavan hänet Ruotsiin, josta Ruotsi saattaisi edelleen luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa hän saattaisi joutua vastaamaan oikeudessa Yhdysvaltain historian laajimmista tietovuotoskandaaleista.

Lähteet: AFP, Reuters