1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kansanedustaja kauneusalan terveysriskeistä: Onko yhteiskunnalla varaa olla puuttumatta?

Pitääkö yhteiskunnan kouluttaa kauneusalalle esimerkiksi rakennekynsien tekijöitä, jos tiedetään, että sen seurauksena ihmiset saattavat saada vakavia terveysongelmia? Allergisoituminen kynsi- ja ripsiaineille tulee yhteiskunnalle kalliiksi, sanoo kansanedustaja, terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen.

ilmiöt
Merja Mäkisalo-Ropponen
Esa Huuhko / Yle

Kansanedustaja, terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) on huolissaan kauneusalan ammattilaisten lisääntyvistä terveysongelmista. Hän arvioi, että kemikaaleille altistuminen ja sitä seuraavat terveysongelmat tulevat kalliiksi yhteiskunnalle.

– Kustannuksia tulee terveydenhuollon toimenpiteistä, saurauslomista, tutkimuksista, työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisesta, uudelleen kouluttautumisesta ja niin edelleen. Kaikki nämä maksavat yhteiskunnalle paljon.

Mäkisalo-Ropponen huomauttaa, että asialla on myös toinen puoli.

– Jos (kauneusalan tekijän) asiakas joutuu allergioiden ja vaurioiden takia sosiaali- ja terveystoimen asiakkaaksi, sekin maksaa yhteiskunnalle.

Jo vuosi sitten Mäkisalo-Ropponen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen (siirryt toiseen palveluun) siitä, miten hallitus aikoo puuttua ripsipidennys- ja rakennekynsibisnekseen.

Kirjallinen kysymys ei kansanedustajan mukaan johtajanut jatkotoimiin. Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että esimerkiksi kauneusbisnekseen liittyvien kemikaalien aiheuttamat ongelmat ovat nousseet yhä enemmän keskusteluun ja asian vakavuus on huomattu.

– Tämä on terveellistä keskustelua. Ongelma on nostettu esiin ja tehty tiettäväksi, että kyse on vakavasta eikä mistään naurun asiasta. Olen huolissani sekä asiakkaiden että kauneusalan työntekijöiden terveydestä.

Kannattaako alalle kouluttaa?

Mäkisalo-Ropponen toivoo mietittävän esimerkiksi sitä, pitääkö yhteiskunnan kouluttaa ihmisiä kauneusalalla ongelmallisiksi havaittuihin töihin.

– Jos yhteiskunta kustantaa kauneusalan koulutuksen, opetussuunnitelmissa pitäisi miettiä, mitä asioita ihmisille opetetaan. Kuuluuko ilman muuta opetusohjelmaan, että ohjataan esimerkiksi rakennekynsien tekemiseen, jos tiedetään, että sen seurauksena voi tulla vakavia ongelmia?

Ongelma on nostettu esiin ja tehty tiettäväksi, että kyse on vakavasta eikä mistään naurun asiasta.

Merja Mäkisalo-Ropponen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva terveystieteiden tohtori Mäkisalo-Ropponen kertoo aiheen olevan hänelle tärkeä monestakin syystä.

– Minulla on allergisoituneita tuttavia. Myös kansalaiset ovat ottaneet yhteyttä esimerkiksi ripsipidennysten yhteydessä tulleista vaurioista ja kysyneet, kuka ne korvaa. Olen nähnyt käsiä, joista lähtee allergisoitumisen vuoksi nahka. Ja minulta on kysytty, mitä voi tehdä tilanteessa, jossa kauneuspaikan työntekijä sanoo, että laita vain kortisonivoidetta niihin käsiin.

Myös Mäkisalo-Ropposen tytär on estenomi ja toimii kauneusalalla opettajana. Tehdessään aiemmin käytännön töitä rakennekynsien parissa, hänkin herkistyi kemikaaleille.

– Kun näin lähteä seuraa, ei voi olla suhtautumatta asiaan vakavasti.

Huomio vaihtoehtoisiin kaunistautumismuotoihin

Mäkisalo-Ropponen heittää ilmoille kysymyksen, onko yhteiskunnalla varaa olla puuttumatta kauneusalalla yhä yleistyviin terveysongelmiin.

Kannattaako kauneuden vuoksi uhrata näin paljon?

Merja Mäkisalo-Ropponen

– Näistä aiheutuu inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia, joten emme voi jäättää huomioimatta asiaa.

Hän toivoo ihmisten miettivän, mitä kauneuden eteen kannattaa tehdä ja mitä ei.

– Kannattaako kauneuden vuoksi uhrata näin paljon? Voisiko olla vaihtoehtoisia tapoja, joilla voisi pitää kauneudestaan huolta? Ettei sitä tarvitsisi näin allergisoivilla ja jopa myrkyllisillä aineilla tehdä.

Lue seuraavaksi