Areva kiistää väitteet Olkiluodon voimalatyypin hylkäämisestä

Ydinvoimayhtiö Areva kiistää ranskalaislehdistön väitteet, joiden mukaan se olisi hylkäämässä rakenteilla olevan Olkiluoto 3:sen tyyppiset ydinvoimalat. Yhtiöllä on ollut EPR-tyyppisten ydinvoimaloiden toimituksissa vaikeuksia muuallakin kuin Suomessa.

talous

– Areva kiistää yksiselitteisesti ranskalaisesta lehdistöstä peräisin olevan väitteen, että olisimme lopettamassa EPR-tyyppisten ydinvoimaloiden kehittämisen, tarjoamisen ja rakentamisen, sanoo Arevan Suomen varamaajohtaja Virginie Moucquot-Laiho.

Väitteet voimalatyypin hylkäämisestä lähtivät liikkeelle, kun ranskalainen talouslehti Challenges kirjoitti keskiviikkona asiasta. Lehti kertoi, että yhtiö harkitsee asiaa.

Arevalla on pitkä historia vaikeuksia ydinvoimalatyypin kanssa. Ranskan Flamanvillessä EPR-voimala uhkaa viivästyä viisi vuotta ja Suomessa Olkiluoto 3:sen olisi pitänyt valmistua jo vuonna 2009.

Samaisessa uutisessa Challenges-lehti kirjoitti, että Ranskan hallitus pohtii Arevan tukemista kahdella miljardilla eurolla. Samalla huonosti kannattavat osat yhtiöstä erotettaisiin kannattavista.

Olkiluodon aikataulu pitää

Areva päivitti Olkiluoto 3:sen aikataulua syyskuussa. Uuden aikataulun mukaan työt voimalatyömaalla lopetetaan vuonna 2016 ja kaupallinen sähköntuotanto aloitetaan Olkiluodossa vuoden 2018 aikana.

Varamaajohtaja Virginie Moucquot-Laihon mukaan aikataulu pitää yhä kutinsa. Sen sijaan neuvottelujen sisältöä ydinvoimalan tilanneen Teollisuuden Voima TVO:n kanssa varamaajohtaja ei avaa.

– Katsomme asiakaan kanssa, miten toteutamme hankkeen mahdollisimman nopeasti ja hyvin.

TVO:n on ollut vaikeaa hyväksyä uutta aikataulua, varsinkin kun yhtiön osakkaat ovat valmistautuneet Olkiluoto 4:sen investointiin. TVO on pyrkinyt neuvottelemaan aikataulun nopeuttamisesta.

– Tästä on vielä liian aikaista puhua, Moucquot-Laiho sanoo.