Yhdysvaltain siirtolaiset odottavat Obaman uudistusta

Yhdysvalloissa luvatta oleskelevat siirtolaiset odottavat innokkaasti presidentti Barack Obaman ilmoitusta paperittomien siirtolaisten aseman parantamisesta. Osa paperittomista kuitenkin epäilee uudistuksen tuomaa suojaa.

Ulkomaat
äiti lukee tyttärelle kirjaa
Meksikolainen Mayda ylitti rajan poikaystävänsä perässä Yhdysvaltoihin salaa ja useita päiviä kävellen kymmenen vuotta sitten. Heather-tytär syntyi Yhdysvalloissa ja on Yhdysvaltain kansalainen. Perhe toivoo, että Obaman uudistus auttaisi vanhempia saamaan oleskelu- ja työluvat.Reuters

Espanjankielisissä viestimissä Obaman uuden suunnitelman ennakoitiin jäävän kauas hänen aiemmista yrityksistään parantaa siirtolaisten asemaa.

Espanjankielisen maailman johtava päivälehti El País kertoi keskiviikkona latinoväestön tunnoista Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa liki yhdeksän vuotta ilman työ- ja oleskelulupia asunut ja työskennellyt San Juanita Márquez iloitsi, koska hän uskoi parantavansa omaa asemaansa Pohjois-Carolinassa.

Hän työskentelee siipikarjan tuotantolaitoksella ja toivoo lupapapereiden myötä löytävänsä parempaa työtä. Hänen viidestä lapsestaan kolme on syntynyt Yhdysvalloissa ja on siten Yhdysvaltain kansalaisia.

– Tarvitsemme työluvan voidaksemme työskennellä laillisesti tässä maassa ja jotta emme kärsisi syrjinnästä, josta nyt kärsimme. Jatkamme taistelua sen puolesta, että saavutamme pysyvän siirtolaisuusuudistuksen, hän sanoi espanjalaislehdelle Washingtonissa.

Márquez oli saapunut Valkoiselle talolle muiden aktivistien kanssa osoittamaan mieltään, jotta uudistus koskisi myös vähemmän koulutettua ja ankarissa työoloissa töitä paiskivaa työvoimaa, ei pelkästään koulutettua väkeä.

– Me teemme työtä, jota kukaan muu Amerikassa ei halua tehdä. Elämme varjoissa, epäinhimillisissä työoloissa, matalilla palkoilla ja meitä uhkaa karkotus, jos uskaltaudumme protestoimaan, sanoi mielenilmauksessa paiklalla ollut maataloustyötekijöiden ammattijärjestön United Farm Workersin johtaja Arturo Rodríguez.

Ei ehkä suojaa perheettömille?

Meksikolaislähtöinen, Denveriin asettunut Ramón Madera ei todennäköisesti tule saamaan laillista oleskelu- ja työlupaa Obaman uudistuksessa. Hän on kyllä tärkeä isähahmo sisarensa Angelican kolmelle lapselle sen jälkeen kun sisaren mies karkotettiin Yhdysvalloista. Mutta häntä itseään saattaa uhata karkotus. Madera kertoo olevansa homoseksuaali eikä hänellä ole omia lapsia. Siksi hän ei todennäköisesti tule hyötymään Obaman ensi yön ilmoituksesta.

Oikeuden on määrä järjestää hänen karkotuskuulemisensa ensi kesänä.

Siihen asti 36-vuotias Madera aikoo jatkaa rooliaan isän sijaisena sisaren lapsille kutsumalle siskon perheineen perjantaisin illalliselle ja pelaamaan pelejä. Koska lapset ovat Yhdysvaltain kansalaisia, sisar todennäköisesti saa laillistettua asemansa.

Veli Ramón Madera on tukenut perhettä monin tavoin, myös rahallisesti, Angelica Maderan menetettyä tehdastyönsä vuosi sitten. Ramón Madera pyrkii siksi osoittamaan viranomaisille, että hän on tärkeä tukipilari sisarensa perheessä.

– Olen kuin heidän perheenisänsä. Jos he tarvitsevat rahaa, he pyytävät minulta. Jos he ovat epävarmoja jostakin, he soittavat minulle. Mitä vain he tarvitsevatkin, he tulevat minun luokseni, Madera sanoi uutistoimisto Reutersille.

Madera on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1994. Hän kertoo maksavansa veroja talonmaalarin ja puutarhurin töistään.

äiti ja lapsi kadulla
Meksikolainen paperiton Estella on 25 vuoden aikana karkotettu takaisin Meksikoon jo kolmesti. Hänellä on 10-vuotias Yhdysvalloissa syntynyt poika. Tänä iltana perhe jännittää, saako Estella viimein jäädä maahan laillisesti."EVN

Yhdysvaltalaisen The Migration Policy Institute –tutkimuslaitoksen mukaan Yhdysvalloissa oleskelee yli 6,5 miljoonaa ihmistä ilman lapsia. Obaman uudistuksen uskotaan kuitenkin kohdistuvan etenkin ydinperheisiin.

Asiantuntija-arvioiden mukaan perheiden koossa pitämiseen tähtäävä uudistus onkin Obamalle luultavasti helpompi markkinoida äänestäjille tilanteessa, jossa republikaanit tulevat vastustamaan jyrkästi Obaman linjausta.

Republikaanien mukaan miljoonien maassa luvatta oleskelevien aseman laillistaminen ja karkotusten keskeyttäminen on yhtä kuin lainrikkojien armahtaminen ja saattaa houkutella lisää väkeä Yhdysvaltoihin.

Paperittomia puolestaan auttavat asianajajat varoittavat, että monet Yhdysvalloissa pitkään asuneet eivät välttämättä uskalla edelleenkään ilmoittautua viranomaisille. Heiltä saattaa myös puuttua tarvittavia asiakirjoja pitkän Yhdysvaltain-oleskelun todentamiseksi.

Järjestöt pitävät siirtolaisille tarjottavia neuvontapalveluita riittämättöminä. Siksi monet paperittomat voivat joutua alttiiksi huijarineuvojille, jotka eivät välttämättä osaa edistää heidän asiaansa, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat asiantuntijat.

Yhdysvaltain siirtolaisväestö on pitkään kampanjoinut parannusten puolesta. Etenkin latinoväestö on merkittävä äänestäjäkunta ja vuoden 2012 presidentinvaaleissa joka kymmenes äänioikeutettu oli latinotaustainen. Obama keräsi vuonna 2012 taakseen latinoväestön äänistä 71 prosenttia.

Lähteet: Reuters