Parraton Valtaoja Philaen löydöistä: "Orgaaniset yhdisteet eivät ole yllätys"

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja odottaa mielenkiinnolla tutkimustuloksia Rosetta-luotaimelta. Hänen mukaansa aminohappojen löytyminen komeetalta olisi kaikkein mielenkiintoisinta. Tunnuksenomaisen partansa Nenäpäivänä menettänyt Valtaoja kertoo olevansa katkera, ettei itse pääse koskaan avaruuteen.

tiede
Esko Valtaoja
Matti Kauvo / Yle

Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotaimen Philae-laskeutujan uutisoitiin eilen löytäneen 67P-Tšurjumov-Gerasimenko-komeetalta merkkejä orgaanisista molekyyleistä.

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja odottaa innolla tuloksia luotaimesta. Valtaoja toivoo, että Philae pääsee vielä laskeutumaan ja tekemään lisää mittauksia komeetan pinnalla.

– Juurihan kuultiin, että orgaanisia yhdisteitä on löytynyt, mikä ei ole sinällään yllätys. Mielenkiintoisinta on, että kuinka monimutkaisia yhdisteitä siellä on, Valtaoja sanoo.

Avaruustähtitieteen professorin mukaan aminohappojen löytyminen komeetalta olisi erittäin mielenkiintoista, koska ne ovat elämän perusrakennusaineita.

Lomamatkalle avaruuteen vielä tällä vuosisadalla

Valtaoja odottaa, että saisi tietoja luotaimen löydöksistä tieteellisistä julkaisuista.

– Sieltä ei ole tullut kuin median suodattamia uutisia. Yhdestäkään tiedelehdestä ei ole ehtinyt tulla julkaisuja tästä, sillä laskeutumisesta on vasta viikko aikaa.

Parraton Valtaoja kertoo olevansa katkera siitä, ettei todennäköisesti pääse koskaan avaruuteen. Hän uskoo avaruusmatkailun olevan yleistä vielä tällä vuosisadalla.

– Silloin kun katselin teinipoikana ensimmäisiä kuumatkoja, piti olla ihan saletti, että tässä vuosituhannen vaihteessa pääsee lomamatkoille avaruuteen. En taida itse ehtiä avaruuteen, mutta olen varma, että tällä vuosisadalla siellä alkaa porukka käymään yhtä rutiininomaisesti kuin nyt Kanarialla.