1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirkon rahoitus menee uusiksi: Mitä kirkon toimintoja julkisilla verovaroilla pitäisi rahoittaa?

Kirkon rahoituksen remontti etenee. Jatkossa evankelis-luterilaisen kirkon saama yhteisövero poistuisi ja tilalle kaavaillaan lakisääteistä valtionrahoitusta, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen. Onko oikein, että kirkon toimintoja aletaan rahoittaa julkisin verovaroin, jolloin myös kirkkoon kuulumattomat osallistuisivat kustannuksiin?

Kotimaan uutiset
Hietaniemen hautausmaa.
Kalevi Rytkölä/ Yle

Hallitus esittää eduskunnalle, että seurakuntien yhteisövero-osuus poistetaan ja evankelis-luterilaiselle kirkolle ryhdytään maksamaan vuosittaista valtionrahoitusta.

Rahan suuruus olisi 114 miljoonaa euroa vuodessa alkaen vuodesta 2016. Myös verottamisen kustannuksia alennettaisiin kuudella miljoonalla eurolla vuodessa. Rahoitusta korotettaisiin vuosittain kuluttajahintaindeksin nousua vastaavaksi. Tällä hetkellä kirkon tuloista noin kymmenes tulee yritysten maksamasta yhteisöverosta.

Valtion rahalla on tarkoitus kattaa jatkossa kirkon yhteiskunnallisia tehtäviä, kuten hautaaminen, väestökirjanpito ja kulttuurihistoriallisten rakennusten ylläpito.

*Onko oikein, että kirkon toimintoja aletaan rahoittaa julkisin verovaroin, jolloin myös kirkkoon kuulumattomat osallistuivat evankelis-luterilaisen kirkon kustannuksiin? *

Mitä kirkon toimintoja julkisilla verovaroilla sinun mielestä voitaisiin rahoittaa?

Lue seuraavaksi