Hyppää sisältöön

Kiinnostaako maailmankaikkeuden rakenne? – Cernin hiukkaskokeiden aineistot kaikille avoimiksi

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cernin LHC-kiihdyttimellä toimivat neljä suurta koetta, CMS, ATLAS, Alice ja LHCb, soveltavat avoimen datan periaatetta.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern sijaitsee Genevessä. Kuva: Martial Trezzini / EPA

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern avaa tänään torstaina portaalin (siirryt toiseen palveluun), jossa sen suuren LHC-hiukkastörmäyttimen kokeiden tietoaineistot ovat kaikkien saatavilla. Maailmankaikkeuden rakenteen tutkiminen tulee mahdolliseksi jokamiehelle.

Cernin LHC-kiihdyttimellä toimivat neljä suurta koetta, CMS, ATLAS, Alice ja LHCb, soveltavat avoimen datan periaatetta siten, että kokeita rahoittaneet tutkimusryhmät ehtivät seuloa tietoaineistot huolellisesti läpi ennen julkistusta.

Edelläkävijänä on CMS-koe, joka julkistaa nyt vuonna 2010 kerättyä alkuperäistä tietoaineistoa. CMS-kokeen tutkijat antavat alkuperäisen tietoaineiston ohella aineiston käsittelyyn tarvittavat työkalut, eli virtuaaliseen tietokoneympäristöön ja aineiston analyysiin tarvittavat tietokoneohjelmistot.

– Tämä on uutta: emme tunne kohdeyleisöä, emmekä pysty arvaamaan mahdollisia käyttösovelluksia. Sen vuoksi olemme lisänneet julkistettavaan aineistoon eritasoisia käyttöesimerkkejä yksinkertaistetusta analyysiohjelmasta online-ympäristössä toimiviin helppokäyttöisiin sovelluksiin.

– Toivomme, että esimerkit innostavat käyttäjiä uusien sovellusten kehitykseen ja datan käyttöön esimerkiksi opetuksessa, jolloin me voimme puolestamme oppia, miten kehittää palveluita kohdeyleisön tarpeiden mukaan, sanoo CMS-kokeen Data Preservation and Open Access -koordinaattori Kati Lassila-Perini Fysiikan tutkimuslaitokselta.

Cernissä saavutetut tieteelliset tulokset ovat julkisia, ja Cernin kokeiden tulokset ovat saatavilla Open Access -julkaisuna.