Myös lokakuu rikkoi globaalin lämpöennätyksen

Tämän vuoden touko-, kesä-, elo-, syys- ja lokakuu ovat olleet lämpimimmät kuin yksikään vastaava kuukausi koko sinä aikana, kun maailmanlaajuisia ilmastotilastoja on pidetty. Lokakuussa erityisesti merten lämpötila nousi ennätykseen.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Lokakuun lämpötilat ovat rikkoneet mittaushistorian lämpöennätyksen, kertoo Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on kolmas kuukausiennätys peräkkäin. Kuudesta viimeisestä kuukaudesta viisi on myös todettu lämpimämmäksi kuin yksikään vastaava kuukausi sinä aikana, kun vertailukelpoisia säätilastoja on pidetty.

Tilastot alkavat vuodesta 1880.

Kun huomioidaan sekä mantereiden että merialueiden keskimääräiset lämpötilat, lokakuun keskimääräinen lämpötila oli 0,74 astetta korkeampi kuin 1900-luvulla keskimäärin. Tämä on uusi mittausennätys, NOAA sanoo raportissaan.

Kun huomioidaan lämpötilat vain mantereilla, keskimääräinen taso oli mittaushistorian viidenneksi korkein. Merialueilla syntyi uusi ennätys.

Poikkeuksellisen korkeat lämpötilat jakautuivat lokakuussa melko tasaisesti ympäri maapalloa, NOAA kertoo. Varsinkin eteläisellä pallonpuoliskolla syntyi mittausennätys, pohjoisen pallonpuoliskon keskimääräiset lämpötilat olivat historian kolmanneksi lämpimimmät.

Ennätyslämmintä oli laajoissa osissa Etelä-Amerikkaa, eteläisessä ja läntisessä Australiassa, Yhdysvaltain länsirannikolla ja osissa Venäjän kaukoitää. Tavanomaista viileämpiä alueita löytyi osista Keski-Siperiaa.

Tämän vuoden ensimmäiset kymmenen kuukautta ovat olleet tilastohistorian lämpimin tammi-lokakuu.