Pasianssi pelittää etunimenäkin

Pasianssi ei urbaanilegendan mukaan kelpaisi ristimänimeksi, koska se viittaa ”syntiseen kortin peluuseen”, mutta totuus on toisenlainen. Omaa nimipäiväänsä Pasianssit eivät todennäköisesti kuitenkaan pääse viettämään, ainakaan lähiaikoina.

Kotimaa
Almanakka on täynnä hyviä nimiä lapsille, mutta nimiä valitaan myös nimipäiväkalenterin ulkopuolelta.
Arvo Vuorela / Yle

Suomalainen nimipäiväkalenteri muuttuu vuosittain. Ensi vuonna mukaan on päätetty ottaa uusina niminä ainakin Sisu ja Taika. Almanakkaan nimi saattaa päästä, kun Suomessa on vähintään 500:lla henkilöllä ensimmäisenä etunimenään sama nimi, kertoo Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala.

Pelkkä lukumäärä ei kuitenkaan riitä. Almanakkaan sopivuutta harkitaan myös muilla kriteereillä, joista tärkeimpiä on se, että nimi sopii suomalaiseen nimijärjestelmään.

– Esimerkkeinä vaikka pojan nimi Alex tai tytön nimi Jenny. Molemmat ovat ylittäneet 500 rajan. On kuitenkin katsottu, että almanakassa on jo Aleksi ja Jenni. On haluttu suosia näitä kotimaisia kirjoitusasuja, Saarelma-Paukkala tarkentaa.

Kun uusi nimi päätetään lisätä almanakkaan, se sijoitetaan useimmiten päivälle, jossa on jo samantapaisia nimiä.

– Kaikilla nimillä ei tällaista taustaa kuitenkaan ole. Esimerkiksi ensi vuonna almanakkaan tuleva Taika ei liity mihinkään ennestään kalenterissa olevaan nimeen. Päätimmekin laittaa sen samalla päivälle Satun kanssa. Samalla tavalla pojan nimi Sisu tulee Kalevalan päivälle. Sehän on suomalaisen kulttuurin päivä ja sopii sillä tavalla hyvin, Saarelma-Paukkala perustelee.

”Jorman muija” ei kelpaa, Pasianssi kyllä

Saarelma-Paukkala toimii almanakkatoimiston johtajana, mutta myös varajäsenenä oikeusministeriön nimistölautakunnassa. Lautakunta antaa lausuntoja nimistä, jotka maistraateissa ovat virkamiesten mielestä kyseenalaisia.

– Sinne tulee silloin tällöin sellaisia nimiä, jotka eivät ole kotimaisen nimikäytännön mukaisia. Esimerkiksi kirjoitusasu voi olla mitä ihmeellisin, heittomerkkejä ja suhuässiä löytyy. Ja sitten on näitä melko mahdottomia, esimerkkinä nainen, joka halusi nimekseen "Jorman muija". Katsottiin ettei se ole asiallinen.

Sen sijaan urbaanilegendan siitä, ettei Pasianssia hyväksyttäisi nimeksi Saarelma-Paukkala kumoaa.

– Ei ole mitään estettä antaa nimeksi Pasianssi, Pasi ja Anssi ovat molemmat suomalaisia hyväksyttyjä nimiä.

Laki määrää nimistäkin - ainakin vielä

Yle Uutiset kertoi aiemmintällä viikolla, että paluuta tekevät sSukupuolineutraalit nimet eivät ole uusi ilmiö. Almanakoissa miesten ja naisten nimet koetetaan kuitenkin laittaa yhä eri päiville. Saarelma-Paukkalan mukaan jaottelun takana on pyhimyskalenterista juontava perinne.

– Mutta se on selvästi yksi tämän ajan nimenannon trendeistä. Löytyy vanhempia, jotka ihan tietoisesti haluavat antaa lapselleen sukupuolineutraalin nimen ja tuo joukko saattaa kasvaa. Kuten ylipäätään meidän kulttuurissa, sukupuolirajat murtuvat, myös nimistössä.

Nimenantoa ohjaa kuitenkin laki.

– Meidän nimilakimme tosiaan sanoo, että pojalle ei saa antaa tytön ja tytölle pojan nimeä. Laki tekee tämän eron vielä, mutta oikeusministeriössäkin on paljon puhuttu siitä, että onko tämä laki semmoinen, joka tulee jatkossakin olemaan voimassa, Saarelma-Paukkala kertoo.