1. yle.fi
  2. Uutiset

Thaimaan juntta varoittaa: "Nälkäpeli"-tervehdyksen tekijä vaarantaa tulevaisuutensa

Viime päivinä useita ihmisiä on pidätetty heidän tehtyään tervehdyksen, joka on noussut sotilasjuntan vastaisen hiljaisen vastarinnan symboliksi.

kulttuuri
"Nälkäpeli"-tervehdys.
"Nälkäpeli"-tervehdys Bangkokissa 20. marraskuuta.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaassa on pidätetty useita ihmisiä, jotka ovat käyttäneet sotilasjuntan vastustuksen symboliksi noussutta tervehdystä. Oppositio alkoi käyttää Nälkäpeli-kirjoissa ja elokuvissa käytettyä tervehdystä hiljaisen kapinan merkkinä sen jälkeen, kun sotilasjuntta oli toukokuussa kaapannut vallan.

Juntan pääministeriksi nimittämä kenraali Prayut Chan-O-Cha sanoi perjantaina toimittajille, ettei hän ole huolissaan tervehdyksestä. Hän kuitenkin varoitti samalla, että sitä julkisesti käyttävät voivat vaarantaa tulevaisuutensa.

– En tiedä, onko se laiton, mutta se voi vaarantaa heidän tulevaisuutensa, hän sanoi.

Torstaina siviilipukuiset poliisit pidättivät nuoren opiskelijan, joka oli tehnyt tervehdyksen ostoskeskuksessa Nälkäpeli-elokuvan julisteen edessä. Myös kaksi miesopiskelijaa, jotka eivät olleet tehneet tervehdystä, vietiin kuulustelavaksi.

Keskiviikkona viisi opiskelijaa pidätettiin, kun he esittivät tervehdyksen Prayutin puheen aikana kaakkoisessa Khon Kaen maakunnassa. Heidät on sittemmin vapautettu.

– En halua rangaista heitä, joten heitä nuhdeltiin, heidät vapautettiin ja heitä kehotettiin olemaan tekemästä sitä uudestaan, koska se ei hyödytä ketään, Prayut sanoi.

Jotkut Thaimaan elokuvateatterit ovat peruneet Nälkäpeli-elokuvan esitykset. Pääministeri kiistää, että hänellä olisi osuutta asiaan. Kirjoissa ja niiden pohjalta tehdyissä elokuvissa kolmen sormen tervehdys symboloi kapinaa totalitarista hallintoa vastaan.

Thaimaan sotilasjuntta kaappasi vallan, kun maassa oli kuukausien ajan osoitettu mieltä pääministeri Yingluck Shinawatraa vastaan. Oikeusministeri, kenraali Paiboon Koomchaya sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersille, ettei tuolloin julistettua poikkeustilaa kumota lähitulevaisuudessa.

Junttaa syytetään kriittisten äänten tukahduttamisesta

YK:n ihmisoikeustoimisto OHCHR arvostelee Thaimaan viranomaisia ihmisten viemisestä kuulusteluihin Nälkäpeli-tervehdyksen vuoksi. Toimiston edustaja Matilda Bogner sanoo uutistoimisto AFP:lle, että tämä on tuorein osoitus ihmisoikeusrikkomuksista, jota tukahduttavat kriittisiä ja riippumattomia ääniä.

Kansainvälinen ihmisoikeusliitto FIDH puolestaan syyttää Thaimaan hallitusta tiukan majesteettirikoksia koskevan lainsäädännön käyttämisestä ajojahdin käynnistämiseen. Järjestön mukaan maassa on pidätettynä 20 ihmistä, joita syytetään kuningasperheen solvaamisesta. Heistä 15 on pidätetty sen jälkeen, kun juntta toukokuussa kaappasi vallan.

Järjestön mukaan juntta käyttää kuningaspeheen suojelemista tekosyynä ajojahdissa, joka rajoittaa merkittävästi ihmisoikeuksia.

The Bangkok Post (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehti julkaisi perjantaina harvinaisen kriittisesti juntan politiikkaa arvostelleen mielipidekirjoituksen. Lehdessä aiemmin työskennellyt ja nykyisin freelance-toimittajana toimiva Wasant Techawongtham sanoo kirjoituksessa, että juntta ei pelkästään tukahduttanut oppositiota vaan kaikkia ilmaisunvapauden muotoja. Hän varoittaa, että jos höyryä ei voi päästää ulos rakentavalla tavalla, rauhantila väistämättä rikkoutuu.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi