1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyyn esileikki on pitkäkestoista vaakamamboa

Suomen käärmeistä löytyy kärsivällisyyttä lemmenpuuhissa, liskoista taas vaskitsa turvautuu suvunjatkamispuuhissa väkivaltaan. Lisse Tarnanen tuntee kotimaisen matelijamaailman.

luonto
Kyyt parittelevat
Lisse Tarnanen

Kotimaisten käärmeiden ja liskojen elämän seuraaminen, kuvaaminen sekä niistä kirjoittaminen ja luennoiminen on Lisse Tarnasesta kiehtovaa. Hän on tehnyt teoksen Suomen käärmeet ja liskot yhdessä Jarmo Latvan kanssa.

Käärmeet ja liskot ovat olleet evoluution aikana monta kertaa milloin jalallisia, milloin jalattomia. Nyt on menossa käärmeillä jalaton kausi.

Jalaton kyy on pariutuessaan herrasmies. Kyykoiraat tanssivat, jalattomuudestaan huolimatta, keskenään, kun ne mittelevät kumppaneista. Kyy on myrkyllinen, mutta se ei käytä asettaan lajitoveriaan vastaan edes kumppaninhakutilanteessa.

– Kyyt eivät pure toisiaan, sehän olisi lajin kannalta vahingollista. Koiraiden taistelun voittaja on saanut oman päänsä toisen pään päälle, vähän kuin painissa, se painaa kilpakosijan pään mattoon, kuvaa Lisse Tarnanen.

Usein kamppailu myös päättyy kuin painimatolla: hävinnyt makaa selätettynä maassa, vatsasuomut esillä. Voittaja poistuu – suoraan naaraan luo.

– Naaras hyväksyy aina voittajan, vaikka se olisi muhinoinut ensin toisen koiraan kanssa. Mutta naaras ei ole kevytmielinen, se vain tahtoo poikasilleen parhaat mahdolliset geenit, jatkaa Tarnanen.

Kyyt harrastavat tantraseksiä

Kyiden toiminta pariutumisessa perustuu siis järkeen, ei tunteeseen. Silti niillä on pitkä esileikki, jota Tarnanen kuvaa hienotunteiseksi.

– Naaras jättää feromonivanan, jota koiras seuraa ja kiertelee helposti päivänkin ajan. Koiras myös lipittää kielellään hellästi naaraan niskaa, ei siinä useinkaan päästä ensimmäisenä päivänä pidemmälle.

Koiras myös lipittää kielellään hellästi naaraan niskaa, ei siinä useinkaan päästä ensimmäisenä päivänä pidemmälle.

Käärmetuntija Lisse Tarnanen

Kyyt tekevät sitten treffit samaan paikkaan seuraavaksi päiväksi.

– Aloitetaan kuhertelu uudelleen. Sitten voidaan jo päästä asiaan, hännät alkavat tapailla toisiaan ja päästään tositoimiin.

Ei mikään yhden illan juttu

Kyyt eivät eroa ensimmäisen parittelun jälkeen, vaan tapaavat uudelleen.

– Kolmantena päivänäkin saatetaan tavata. Naaras ei kyllä sillä hetkellä enää ole niin kiinnostunut.

Koiraskyyllä on ovela keino pitää muut suvunjatkamista yrittävät loitolla.

– Koiras ruiskuttaa naaraan munanjohtimeen sellaista ainetta, joka muuraa sen umpeen muutamaksi päiväksi. Se toimii kuin siveysvyö, mutta ei ole ihan pomminvarma. Kun kyypoikueita on tutkittu, noin puolella niistä on useampia isiä, kertoo Lisse Tarnanen.

Jos kyy on herrasmies ja kärsivällinen lempijä, niin liskoista vaskitsa on toista maata.

– Vaskistojen parittelu on hurja katsottavaa, siinä käytetään hampaita ronskisti. Naarasta vain päästä hampailla kiinni ja menoksi, siinä ei ole mitään kosiskelua kuten kyyllä, nauraa Lisse Tarnanen.

Lue seuraavaksi