Se on vain, vain rakkaus – kuulluksi tuleminen on yhtä tärkeää miehille ja naisille

Miehen rakkaus on lautakasaa ja paitsiosääntöä - mutta myös puhetta. Naisen verbaliikkavalssin pyörteissä miehen askelkuviot menevät sekaisin. Toisen pakottaminen vain yhteen tapaan ilmaista tunteitaan on terapeutin mielestä väkivaltaa toista kohtaan.

Kotimaa
Koivupilkkeitä pinossa
Vesa Vaarama / Yle

Meille tulee vauva, tikku näytti juuri kahta viivaa! Nainen soittaa riemuissaan parhaalle ystävättärelleen ja mies lähtee autotalliin suunnittelemaan leikkimökin piirustuksia.

– Tekeminen on tunteiden ilmaisua siinä missä puhuminenkin. Molemmat ilmaisevat sitä, että asia on tärkeä, eikä toimintaa saa verrata keskenään. Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitkä tunteet ovat tekojen takana, jos esimerkiksi mies on kova tekemään töitä, sanoo terapeutti Jorma Virtanen.

Virtanen on tavannut uransa aikana tuhansia ihmisiä ja ollut töissä muun muassa päihdeklinikan johtajana, seurakunnan perhetyössä ja nuorisotyöntekijänä. Ura alkoi 1980- ja -90- lukujen taitteessa rahtilaivakuraattorina, jolloin hän työskenteli laivoilla ja merimieskirkossa lähinnä miesten hyvinvoinnin eteen.

Mitä vuodet laivoilla miehistä ja miehisyydestä opettivat?

Miesten tunteiden ilmaisu vaatii ehkä enemmän aikaa kuin naisilla.

Jorma Virtanen

– Ehdottomasti ainakin sen, että miehet tunnistavat tunteita siinä missä naisetkin. Miesten tunteiden ilmaisu vaatii ehkä enemmän aikaa kuin naisilla. Tunteet ovat abstrakteja asioita, joten on paljon helpompi keskustella siitä, oliko se paitsio vai ei kuin siitä, että tunnenko nyt häpeää vai syyllisyyttä.

Virtasen kokemuksen mukaan jossain määrin miehet puhuvat mieluummin enemmän varmoista asioista.

"Ei mua ole täällä ennenkään kuunneltu"

Pettymysten nieleminen ei ole sukupuolisidonnainen asia. Kuulluksi tuleminen on yhtä tärkeää miehille ja naisille.

– Tämä liittyy laajemmin itsetuntoon ja pettymyksiin. Usein mieskin turvautuu valmiisiin johtopäätöksiin: "ei minua ole täällä ennenkään kuunneltu", Virtanen sanoo.

Sodanjälkeinen aika opetti miehet kantamaan vastuuta perheestä, työstä ja yhteiskunnasta, mutta tunnepuolen taitoja ei sodan runtelemat vanhemmat pystyneet enää antamaan.

– Tällä hetkellä on paljon työttömyyttä ja naiset tekevät työuraa siinä missä miehetkin, ja moni mies kärsii eräänlaisesta identiteettikriisistä. Moni kysyy itseltään, että mikä on minun tehtäväni nyt yhteiskunnassa tai perheessä, kertoo Jorma Virtanen.

Toisaalta naisten vaalima puhuminen ei saisi Virtasen mukaan olla ainoa hyväksytty tapa ilmaista tunteita.

On arvokasta kuunnella ja antaa tilaa niin, ettei verbaalinen ylivoima lannistaisi miehiä.

Jorma Virtanen

– On arvokasta kuunnella ja antaa tilaa niin, ettei verbaalinen ylivoima lannistaisi miehiä. Jos mies tekemällä tekee, olisi hyvä pystyä ajan kanssa avaamaan puheeksi sitä, mitä tunteita sen tekemisen takana oikein on. Jokaisella on parisuhteessaan oikeus olla riittävä ja hyväksytty omana itsenään, muistuttaa Jorma Virtanen.

Viidenkympin tuolla puolen

Pianonsoitonopettaja Kimmo Tapanainen hätkähti omaan keski-ikäisyyteensä ihan vahingossa.

– Toimittaja soitti ja kertoi etsivänsä haastatteluun keski-ikäistä miestä. Ja soitti minulle! Se oli ensimmäinen kerta, kun joku ampui suoraan kohti tällä keski-ikäpyssyllä ja hetken kyllä nieleskelin. Mutta sitten myönsin, että näinhän se on; olen keski-ikäinen suomalainen mies, kertoo Kimmo.

Junnu Vainion lauluissa iän tuoma kokemus verhotaan lempeään huumoriin. Todellinen arki vaikuttaa hiukan julmemmalta; naiset tuijottavat itseään peilistä ja puristelevat makkaroitaan. Miehet puivat taskussa nyrkkiä ja muistelevat ankeaa lapsuuttaan.

Itse olen kriisien kautta huomannut, että tietty määrä puhumista on pakko opetella, että saa yhteyden itseensä.

Kimmo Tapanainen

Miettiikö viisikymppinen mies sitä, kuinka paljon elämää on jo eletty?

– Tottakai joutuu tekemään tiliä menneestä elämästään. Tärkeintä on olla sinut omien tunteidensa kanssa. Elämään kuuluvat surut ja murheet osaa suhteuttaa omaan elämään kuuluviksi, jos on osannut tunnepuolella käsitellä ne oikein.

Tapanainen kertoo, että hän on kriisien kautta itse huomannut, että tietty määrä puhumista on pakko opetella, että saa yhteyden itseensä.

– Eräs ystäväni sanoi, että viisikymppiä on niin suuri asia, että se merkkipaalu kannattaa muistaa ja josta kannattaa olla ylpeä.

"Tunnen vaimon ja ja naapurin, mutta en itseäni"

Lapsen kotoa muuttaminen on usein varsinkin perheen äidille tiukka paikka, mutta on se sitä isällekin.

Jos en itse tiedä mitä haluan tai kuka olen, on vaikea liittyä toiseen ihmiseen.

Kimmo Tapanainen

– Samat tunteet ne vellovat niin miehellä kuin naisellakin. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että tunnen kyllä naapurini ja silloisen vaimoni, mutta en tiedä mitä itse tunnen tai haluan. Olen itse kriisien kautta oppinut sen, että liitymme toisiimme tarpeillamme ja tunteillamme.

– Jos en itse tiedä mitä haluan tai kuka olen, on vaikea liittyä toiseen ihmiseen, sanoo Kimmo Tapanainen viidenkympin kokeneella rintaäänellä. Mutta nyt olen onnellinen mies.