1. yle.fi
  2. Uutiset

Entistä useampi vanhempi on naimaton

Vanhemmat ovat nykyään siviilisäädyltään useammin naimattomia kuin vielä 1990-luvun puolivälissä.

Kotimaan uutiset
Isä taluttaa lasta tieliikennekyltissä.
Isän ja lasten muodostamia perheitä on kolme prosenttia.Yle

Aiempaa useamman lapsiperheen vanhemmat ovat sivilisäädyltään naimattomia. Tilastokeskuksen mukaan yhden vanhemman ja avoparien lapsiperheiden määrät ovat kasvaneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Lapsiperheistä 19 prosenttia muodostuu avoparista ja alaikäisistä lapsista. Äidin ja lasten muodostamia perheitä on 18 prosenttia ja isän ja lasten muodostamia perheitä kolme prosenttia.

Isä ja lapsia -perheissä 28 prosenttia isistä oli siviilisäädyltään naimattomia vuonna 2013. Vielä vuonna 1995 naimattomia oli vain 13 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan tämä kertoo siitä, että nykyisin erotaan useammin avoliitosta mutta myös siitä, että lapsi tai lapset jäävät aiempaa useammin kirjoille isän luo.

Äiti ja lapsia -perheiden äideistä taas naimattomia on jopa 41 prosenttia, kun vielä vuonna 1995 heistä vajaat kolmannes oli naimattomia.

Avopuolison kanssa elävistä äideistä ja isistä neljä viidestä on siviilisäädyltään naimaton ja lähes joka viides on eronnut.

Avioeroissa lapset jäävät useimmiten äidille. Nykyisin äiti ja lapsia -perheiden äideistä 44 prosenttia on eronneita. Isä ja lapsia -perheiden isistä eronneita on 52 prosenttia.

Vain harva yhden vanhemman lapsiperheen tai avopariperheen vanhempi on jäänyt leskeksi. Yhden vanhemman lapsiperheiden isissä on leskiä suhteellisesti enemmän kuin äideissä, vaikka leskeksi jää vähemmän isiä kuin äitejä.

Lue seuraavaksi