TPS:n hallituksen puheenjohtaja: Suikkasen potkuille monta syytä

HC TPS:n hallituksen puheenjohtaja Matti Perkonoja valottaa ensi kertaa syitä, joiden takia TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen apuvalmentajineen sai lähteä. Yli 50 perättäistä vierastappiota kahden kauden aikana vaikuttivat päätökseen, mutta myös henkilösuhteilla oli valmentajaruletissa osansa.

urheilu
Kai Suikkanen valmensi TPS:n jääkiekkojoukkuetta vuoden 2014 syyskuussa.
Minna Rosvall / Yle

– Näitä syitä on ehkä syytä valottaa. Jo viime kauden kokemukset olivat sellaisia, jotka valitettavasti painoivat tässä vaakakupissa, huhtikuussa TPS:n hallituksen puheenjohtajana aloittanut HK-Scanin entinen toimitusjohtaja Matti Perkonoja kertoo.

Perkonojan mukaan seuran urheilujohto oli analysoinut tilanteen tarkkaan. Hallitus oli analyysistä samaa mieltä ja vahvisti esityksen valmentajanvaihdosta.

– Itse urheilullinen menestys lukuina on tässä yksi luku. Toinen on joukkueen ja valmennuksen väliset suhteet sekä valmennuksen ja urheilujohdon väliset suhteet. Myös se tietysti vaikuttaa, miten valmennus toteuttaa strategiaa, johon tässä seurassa pyritään.

”Vain turkulaiset voivat pitää Tepsistä huolta”

HC TPS:n viime keväänä kokonaan uusittu hallitus haluaa jatkossakin pitää tietoisen linjan, jonka mukaan TPS on turkulainen joukkue ja seura. Tämä linja konkretisoitui, kun liigajoukkueen uusiksi valmentajiksi nostettiin A-junioreiden penkin takaa pitkän pelaajauran TPS:ssä tehneet Miika Elomo, Fredrik Norrena ja Marko Kiprusoff.

Itse urheilullinen menestys lukuina on tässä yksi luku. Toinen on joukkueen ja valmennuksen väliset suhteet sekä valmennuksen ja urheilujohdon väliset suhteet.

Matti Perkonoja

– Tepsin pitää pelata hyvin TPS:n näköistä kiekkoa. Jos jatkossa tulee ulkopuolelta valmentajia, niin kyllä he joutuvat hyväksymään tepsiläisen tavan pelata jääkiekkoa, Perkonoja linjaa.

Mikä sitten on se tepsiläinen tapa pelata jääkiekkoa?

– Se on hyvin positiivista ja rohkeaa peliä. On päivänselvää, että sellaisessa joukkueessa pelaa paljon turkulaisia ja turkulaistaustaisia pelaajia. Ainoat, jotka todella pystyvät pitämään Tepsistä huolta ja viemään Tepsiä eteenpäin, ovat turkulaiset itse.

Hallitus päättää pyyhkeiden värit?

Monen läheltä seuranneen mielestä TPS:n seurakulttuuriin on aiemmin kuulunut, että seuran hallitus on se, joka sanoo sanansa pienistäkin yksityiskohdista. Irvailujen mukaan pukuhuoneen pyyhkeiden väriäkään ei ole saanut muuttaa ennen kuin hallitus on asian päättänyt.

Ainoat, jotka todella pystyvät pitämään Tepsistä huolta ja viemään Tepsiä eteenpäin, ovat turkulaiset itse.

Matti Perkonoja

Perkonojan mukaan tuore, pääosin muilta aloilta kuin urheilun piiristä koottu hallitus haluaa selkeän työnjaon.

– Itsellekin nämä taustat ovat olleet yllätyksiä. Yksi iso tehtävä ensimmäisten kuukausien aikana on ollut palauttaa työjärjestys, kuka mistäkin vastaa. Urheilujohto on urheilusuorituksista keskeisesti vastuussa ja tekee esitykset siitä. Kaupallinen puoli on toimitusjohtajavetoinen.

– Jos hallitus rupeaa keskustelemaan siitä, kuka on oikea laitahyökkääjä niin sitten pitää kyllä vaihtaa hallitus, tokaisee Matti Perkonoja.