Uusi verkkopalvelu kokoaa Suomen sodanjälkeiset kohtalot

Miten Suomi selvisi Moskovan välirauhansopimuksen ankarista ehdoista? Miten pärjäsivät evakot uusilla asuinpaikkakunnillaan? Mikä oli veteraanien ja sota-invalidien kohtalo? Uusi internetsivusto kertoo suomalaisten sodanjälkeisistä tunnoista.

kulttuuri
Haavoittunut sotasairaalassa.
Haavoittunut sotasairaalassa.SA-kuva

Lotta- ja Sotamuseo ovat avanneet verkkopalvelun, josta kuka tahansa voi etsiä tietoa välirauhansopimuksen vaikutuksista suomalaisiin ja koko yhteiskuntaan. Rauhan 1944 jälkeen –verkkopalvelusta löytyy aihetta koskevia artikkeleita ja kuvamateriaalia.

– Verkkopalvelussa on tarkoitus tuoda esille sekä Suomen poliittisen johdon että tavallisen ihmisen näkökulma. Kertoa, miltä rauhan saaminen tuntui, ja minkälaista oli elämä sodan jälkeisessä Suomessa, sanoo Lottamuseon museolehtori Susanna Koski.

Itselleni tuli yllätyksenä, kuinka kovassa paikassa Suomen poliittinen johto oli.

Susanna Koski

Internetsivuston tekeminen kesti vuoden. Valmistusprosessi toi yllätyksiä myös tietojen kerääjille.

– Itselleni tuli yllätyksenä, kuinka kovassa paikassa Suomen poliittinen johto oli lähtiessään solmimaan Moskovan välirauhansopimusta 1944, pohtii museolehtori Susanna Koski.

Asekätkentää ja sotasyyllisyyttä

Sotalapsia palaamassa Ruotsista.
Sotalapsia palaamassa Ruotsista.SA-kuva

Verkkopalvelussa on yli kaksikymmentä teemaa, joiden avulla kerrotaan suomalaisten selviytymisestä. Sivustolla käsitellään muun muassa Lapin sotaa, asekätkentää, sotasyyllisyyttä, sotainvalideja, evakoita ja Porkkalaa.

– Halusimme kertoa, mihin toimiin suomalaiset joutuivat sodan jälkeen ja kuinka sota vaikutti vielä vuosikymmeniä suomalaisten elämään.

– Nostimme esiin myös arkielämän aiheita kuten sotalapsien paluu, avioerot ja siirtolaisten asuttaminen. Vaikka tuli rauha, eivät vaikeudet loppuneet siihen, Lottamuseon museolehtori Susanna Koski muistuttaa.

Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu on koottu useista lähteistä. Se sisältää valokuvia, lehtileikkeitä, ääninäytteitä ja videoita.

Vaikka tuli rauha, eivät vaikeudet loppuneet siihen.

Susanna Koski

– Tarkoitus on ollut kerätä tietoa laajasta materiaalista kaikkien helposti saavutettavaksi.

Sotainvalidejä.
Sotainvalidejä.SA-kuva

Lottapuvusta matonkudetta

Rauhan 1944 jälkeen –verkkopalvelun yksi aihekokonaisuus on järjestöjen lakkautukset. Sivustolta löytyy tietoa muun muassa Lotta Svärdistä, jonka lakkauttamisesta on kulunut lähes päivälleen 70 vuotta.

Moskovan välirauhansopimuksen myötä järjestö lakkautettiin 23. marraskuuta 1944.

Verkkopalvelussa kerrotaan, että lottapukua sai käyttää viimeisen kerran 15.12.1944. Puvut muokattiin uusiksi asuiksi tai ne päätyivät matonkuteiksi.