1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Pelialan Kalevala-leffahankkeessa ei muuta varmaa kuin hinku Hollywoodiin

Tällä viikolla julkaistu Suomen suurimpien pelifirmojen Supercellin ja Rovion työntekijöiden vapaa-ajan hanke, Kalevala-elokuvien trilogia, on vielä vailla käsikirjoittajia, pysyvää tuottajatiimiä ja varmoja rahoittajia. Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailleen tuottaja Ariyuki Suzukin mukaan hankkeen tiimoilta on kuitenkin jo soitettu Hollywoodiin.

elokuvat
Mies on keskellä suota kuokka ylös kohotettuna.
Tähtihetkessä vieraili Kalevala-aiheisen elokuvahankkeen tuottaja Ariyuki Suzuki.

Aiemmin tällä viikolla hankkeessa mukana oleva Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka kertoi kansainvälisistä visioista ja nuorekkaasta lähestymistavasta kansalliseepokseen. Näytelmäelokuvaa ja animaatioelokuvaa yhdistelevä Kalevala-elokuvahanke kantaa tällä hetkellä nimeä IronDanger.

Hankkeen julkaisutrailerissa heilutaan kuokan kanssa suolla robotin tömistäessä paikalle. Traileri kuvattiin vapaaehtoisvoimin vuosi sitten yhden viikonlopun aikana Porissa, jonne kärrättiin kuusi tonnia turvetta. Rovio ja Supercell sponsoroivat tiiseriä, mutta eivät välttämättä ole mukana tulevaisuudessa taloudellisesti tai tuotannollisesti, sanoo hankkeen tuottaja Ariyuki Suzuki.

– Tähän on tarvittu taloudellista tukea pelintekijöiden työpaikoilta, he ovat käyneet kysymässä osallistumisapua. Jos Peter Vesterbacka puhuu tästä julkisuudessa, niin hän on erittäin innostunut projektista ja on prosessissa mukana.

Ydintiimiin kuuluu tuottaja Suzuki, idean isä Supercellin Sami Timonen ja Rovion Lauri Konttori, joka vastaa IronDanger-maailman rakentamisesta.

– Pari vuotta sitten Sami Timonen lähti kehittämään ideaa, että voisi tehdä jotakin siistiä ja opiskella uusien komppausohjelmien käyttöä. Hän oli siis silloin töissä vielä Roviolla. Firman käytävillä juttelun myötä kollegoja lähti mukaan yksi toisensa perään. Sitten alettiin tehdä traileria.

Tuottaja ei ole varma omasta jatkostaan projektissa

Elokuvan tuottaja on tehnyt aikaisemmin muun muassa teatteri- ja viihdeprojekteja, mutta ei pitkää elokuvaa.

– Olen ajautunut ja valikoitunut tähän tehtävään. Siinä vaiheessa kun hommaan ryhdyttiin, niin ei tähän olisi ehkä lähtenyt kukaan muu. Pidän tässä sen aikaa puhemiehen roolia, kunnes päästään eteenpäin. Kehittelemme yhteistyötä eri firmojen kanssa, paljon yhteydenottoja on tullut ja ollaan soiteltu Hollywoodiinkin.

Rovion Vesterbacka innostui jo vertaamaan hanketta Tähtien sota ja _Taru Sormusten herrasta _-elokuvasarjoihin. Rahoittajista ei ole vielä varmuutta. Tiedossa ei myöskään ole kuka vastaa siitä, että hankkeesta ei tule vaan isoa valkokangaspeliä.

– Korostan, että saatiin tiiseri vasta valmiiksi. Nyt voimme osoittaa, että mitä suurin piirtein halutaan.

Suzuki haluaa elokuvalle ison yleisön. Vaikka puolet peliharrastajista on naisia, Suzuki olettaa pelikentän koostuvan lähinnä miehistä.

– Jos tehdään isosti, niin kohderyhmän tulee olla laaja. Vaikka tehdään genre-elokuvaa näyttävillä tehosteilla, niin on otettava huomioon, että peliharrastajien lisäksi myös heidän tyttöystävänsä tulevat katsomaan elokuvia.

Tapio Rautavaara elokuvan sankarihahmona

Elokuvan nimi IronDanger viittaa Tapio Rautavaaraan, sanoo Suzuki.

– Alun perin tiiserin takana oli Tapio Rautavaaran sankarimyytti ja ihmettelen, miksi Rautavaarasta ei ole tehty vielä elokuvaa, hän oli sentään olympiavoittaja, hulvaton laulaja, karismaattinen näyttelijä, naistenmies ja herrasmies.

Todellisuudessa Timo Koivusalon ohjaama Kulkuri ja joutsen käsitteli jo Tapio Rautavaaraa ja hänen kiertue-elämäänsä vuonna 1999 valkokankaille saapuneessa elokuvassa.

Pelimaailmassa IronDanger on jo tuttu, sen sijaan elokuva-alalla hanke on nyt tuore uutinen.

– Elokuvamaailma pitelee tällä hetkellä hengitystään ja odottelee kuka tästä tulee julkisuuteen puhumaan jotakin. Varmaan ne rupeaa kohta hutkimaankin, mutta kyllä osa elokuvaihmisistä on tosi innoissaan. Juuri elokuva-alalta on tullut yhteydenottoja, että voisiko lähteä mukaan tähän juttuun.

Twitterissä: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi