Lapset aloittivat suuren kuusen koristelun – viimeistelyyn tarvitaan kaksimetrinen mies

Päiväkotilapset toivat omat koristeensa Hämeenlinnan torin suureen joulukuuseen. Muun muassa kierrätysmateriaaleista tehdyt sydämet, tähdet ja pallot päätyivät koristamaan puun alaoksia. Koristelua voi jatkaa kuka tahansa ohikulkija. Erityisesti pitkälle koristelijalle olisi nyt tarvetta.

ilmiöt
Ojoisten lastentalon päiväkotilapset koristeluhommissa
Eveliina Niskanen / Yle

Hämeenlinnan torin joulukuusi sai ensimmäiset koristeensa perjantaina aamupäivällä.

Päiväkotilapset toivat kuusen oksille itse tekemiään koristeita, joita oli askarreltu muun muassa puuhelmistä, tuikkukynttilöiden alumiinikuorista ja savesta.

Parhaimmillaan kuusen ympärillä hyöri kymmeniä lapsia. Paikalla oli muun muassa esikoululaisia Nummen päiväkodin Homssuista ja Ojoisten Lastentalon Taivaanloimuista.

Kuusen alaoksille koristeita ripustaneiden lasten ei tarvinnut pitkään miettiä lempikoristeita.

– Kävyt ja piparit ovat parhaita!

Kollektiivisen koristelun malli Tallinnasta

Hämeenlinnan torin kuusen koristelussa esikuvana toimi tallinnalainen, kaiken kansan koristelema joulupuu, kertoo taidekasvattaja Taina-Maria Savimäki Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXista.

– Tallinnan vanhassa kaupungissa oli joulukuusi, jossa oli koristeina kuitteja, nenäliinoja ja lapasia, siis kaikkea mitä ohikulkijat olivat keksineet ripustaa oksille. Siitä tuli ajatus, että olisi ihanaa, jos Hämeenlinnassakin olisi tällainen kaikkien yhteinen kuusi.

Yhteisen joulukuusen koristelusta innostui etenkin päiväkotien väki, kertoo Savimäki. Koristelu on nyt saatu hyvään alkuun.

– Lapset näyttivät mallia, ja nyt toivon, että muutkin lähtevät mukaan.

Kuka yltää ylös asti?

Tällä hetkellä koristeita on lähinnä suuren joulukuusen alaoksilla, vaikka lapsilla oli koristelussa apuna portaat.

Saadaanko koristeita myös ylemmäs?

– Lapset ovat katselleet vähän huolestuneina ylöspäin. Kaksimetrinen pitkä mies, jolla on pitkät kädet, voisi saada koristeita ylemmäskin, nauraa Savimäki.

Hämeenlinnan torin joulukuusen valot sytytetään perjantai-iltana 21. marraskuuta kaupungin joulun avauksen yhteydessä.

Myös Hauhon, Rengon, Iittalan, Lammin ja Tuuloksen päiväkotien lapset koristelevat perjantaina oman lähialueensa joulukuusia lasten oikeuksien kunniaksi.