Putous-tähti ja moninkertainen Finlandia-ehdokas – joku heistä saa vuoden 2015 Savonia-palkinnon

Kirjallisuuden vuoden 2015 Savonia-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Joukossa ovat muun muassa paremmin Putouksesta tunnettu Antti Holma, Pirjo Hassinen sekä Asko Sahlberg.

kirjallisuus
Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokaskirjat
Toni Pitkänen / Yle

Ehdokkaat vuoden 2015 Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi on julkistettu. Kuopion kaupungin jakama palkinto on 10 000 euron arvoinen ja sen saaja paljastuu uudenvuoden jälkeen.

Tämänvuotisen Savonia-palkinnon sai Antti Heikkinen teoksellaan Pihkatappi.

1. Pirjo Hassinen: Sauna Paradis

Raati: "Yleisten saunojen aikaiseen Kuopioon sijoittuva ja paljolti lapsen tarkoin silmin nähty tarina kahdesta perheestä, joiden salaisuudet alkavat paljastua pikku hiljaa muistin sopukoista. Muistamista avittavat sauna ja alastomuus, ihan konkreettisestikin paljaaksi kuorittu totuus ihmisestä."

Savonia-ehdokkuus on kuopiolaislähtöisen Hassisen kuudes. Hän voitti palkinnon vuonna 2013 teoksella Popula _ja vuonna 1995 teoksella _Ennustaja.

2. Antti Holma: Järjestäjä

Raati: "Huikealla verbaalilahjakkuudella kirjoitettu esikoisromaani teatterimaailmasta, epätoivoisesta rakkaudesta ja itsensä etsimisestä. Tragikoominen ja raadollinen työelämäkuvaus, joka pitää lukijansa pihdeissään loppuhuipennukseensa asti."

Suuri osa Suomesta tuntee Antti Holman Putous-sarjan Kissinä, mutta Sonkajärvellä varttunut Holma on myös kiitetty kirjailija.

3. Pasi Lampela: Kirottujen ilot

Raati: "Tiheätunnelmainen novellikokoelma tämän ajan ihmisistä ja heidän kaihtelemattomista keinoistaan saavuttaa henkilökohtainen onni. Novellien tarinat kiehtovat, ne jatkavat elämäänsä lukijan päässä. Pasi Lampelan teksti ei selitä, se kysyy ja laittaa ajattelemaan arvovalintoja."

Muun muassa Virta- ja Kylmäverisesti sinun -käsikirjoittaja Lampela on ollut Savonia-ehdokkaana viimeksi vuonna 2011 teoksella Kuolemansairauksia. Lampela on lähtöisin Mikkelistä.

4. Asko Sahlberg: Yö nielee päivät

Raati: "Tiheätunnelmainen novellikokoelma tämän ajan ihmisistä ja heidän kaihtelemattomista keinoistaan saavuttaa henkilökohtainen onni. Novellien tarinat kiehtovat, ne jatkavat elämäänsä lukijan päässä. Pasi Lampelan teksti ei selitä, se kysyy ja laittaa ajattelemaan arvovalintoja."

Vesannon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Sahlberg on asunut pitkään Ruotsin Göteborgissa. Hän on ollut ehdokkaana Savonia-palkinnon saajaksi peräti kuusi kertaa aiemmin ja voittanut sen vuonna 2003 teoksella Höyhen. Sahlberg on ollut myös Finlandia-ehdokkaana kolme kertaa.

5. Jouni Tossavainen: New Yorkin lentävä suomalainen

Raati: "Suomen maailmankartalle juossut kuopiolainen Hannes Kolehmainen tuskailee vuonna 1921 New Yorkissa muuttaako takaisin Suomeen vai ei. Kirja ei ole kuitenkaan pelkkää juoksemista, vaan enemmin tarina siirtolaisuudesta, rakkauden ja valinnan vaikeudesta sekä siitä, kuinka vanhan maailman aaveet ja politiikka seuraavat uudelle mantereelle."

Tervolaislähtöinen runoilija ja kirjailija Tossavainen on ollut aiemmin ehdolla teoksistaan Kesäpäivä ja Koulu.

6. Helena Waris: Vuori

Raati: "Virkistävä, pohjoismaisesta mytologiasta juoneensa ammentava kirja kertoo tarinan maailmanlopusta. Mystinen elonjäämiskamppailu, ihmisen epävarmuus ja jumalten varmuus ihmisten osasta vangitsevat lukijan."

Mikkelissä asuva fantasiakirjailija Waris on Savonia-palkintoehdokkaana ensimmäistä kertaa.