Urheilijan kimppa-asumisen ihanuus ja kurjuus: ei hetken rauhaa, mutta ilot ja surut puoliksi – video

Kun saman katon alle pistetään viisi mestarisuosikkeihin lukeutuvan lentopallojoukkueen pelaajaa syntyy pyykkivuoria ja sotkua, mutta myös tiivistä yhteishenkeä. Kimppakämpässä asuvat jakavat tappiot ja voitot sekä piinaavan koti-ikävän. Kokkolan Tiikereiden vuokraama omakotitalo Kokkolan keskustassa toimii kotina joukkueen pelaajille.

urheilu
Lentopallomiehet aamupalalla keittiössä.
Tiikereiden pelaajat Matti Hietanen ja Steven Kehoe esittelevät Tiikeritaloa Iina Kluukerille.

Kilpailu-urheilussa kimppa-asuminen ei ole vallan tavatonta, mutta kokonaisen talon vuokraaminen pelaajille on harvinaisempaa. Varsinkin lentopallopiireissä liigan kärkijoukkue Kokkolan Tiikereiden asumisjärjestely on poikkeuksellinen.

Kaksi kuukautta kestänyt yhteiselo on ollut pelaajille toimiva ratkaisu – sekä vapaalla että kiireisenä pelikautena.

– Ympäriltä löytyy heti tukea, jos jollakin on pelin jälkeen huono päivä. Toiselta paikkakunnalta tulleille tivis yhteisö korvaa perhettä ja lähipiiriä. Ei tule niin helposti orpo olo, kuvailee asumisen etuja myös ulkomailla pelannut ja Vilppulasta kotoisin oleva Matti Hietanen.

Miesten huoneissa voi välillä kompastua pyykkivuoreen, mutta henki on rennon avoin.

Juhani Lehto, Tiikereiden toimiston vetäjä

Oma rauha on talossa kuitenkin kortilla, vaikka neliöitä vesitornin kupeesta löytyy reilut 300. Jokaisella viidellä pelaajalla on oma huone, mutta yhteistiloissa, kuten keittiössä ja olohuoneessa, porukka on tiiviisti yhdessä.

– Kaksi kertaa päivässä hikoillaan treenit yhdessä, sitten pelireissut lusitaan yhdessä ja vielä asutaan yhdessä. Kun jonain viikonloppuna pääsee muihin ympyröihin, niin virkistäähän se, pohtii Hietanen.

Siivousnakki napsahtaa vanhimmille

Siivous- ja vessanpesuvuoroja hoitelee "jokainen parhaansa mukaan". Talon vanhimmat, Matti Hietanen ja Steven Kehoe tarttuvat hommiin useimmin.

– Noilta nuorilta voi kysyä, meneekö urakat tasan, heittää Hietanen virnistellen talon junioreille Lasse ja Lauri Jylhälle sekä Antti Ropposelle.

Amerikkalaisvahvistus Steven Kehoelle paikka tiikeritalossa on helpottanut elämää. Sosiaalinen kaveri solahtaa helposti ryhmään, eikä koti-ikävä vaivaa jatkuvasti, kun elämä pyörii lentopallon ympärillä.

Ympäriltä löytyy heti tukea, jos jollakin on pelin jälkeen huono päivä.

Matti Hietanen, Kokkolan Tiikereiden pelaaja

– Kaverit antoivat mulle koko talon suurimman huoneenkin. Mahtavaa sakkia! Kehoe kiittelee tovereitaan.

Samassa talossa on myös Tiikereiden toimisto, josta myydään fanituotteita ja ottelulippuja. Toimistoa pyörittävä Juhani Lehto nimittää itseään "poikakodin rehtoriksi".

Hän huolehtii tiloista, kun miehet ovat pelireissuilla ja ehdottaa toisinaan pientä siistimispäivää.

– Miesten huoneissa voi välillä kompastua pyykkivuoreen, mutta henki on rennon avoin ja se ratkaisee. Bonuksena saatiin seuran vuokramenotkin puolitettua aiempaan verrattuna.

Vaikka vuokrasopimus talosta on vain keväälle, Lehdon mukaan jatkoa seuraa.

– Järjestelystä ovat hyötyneet niin pelaajat kuin seurakin. Talossa kokouksia pitävä johtokunnan kööri on päässyt tällä tavalla myös lähemmäksi pelaajia.