Hyppää sisältöön

Igor Strelkov venäläismediassa: Olen vastuussa Itä-Ukrainan sodasta

Konfliktissa on kuollut jo yli 4 300 ihmistä ja lähes 10 000 ihmistä on haavoittunut.

Igor Strelkov 10. heinäkuuta. Kuva: EPA

– Minä olin se, joka vedin liipaisimesta, kertoo venäjämielisiä separatisteja Itä-Ukrainassa johtanut venäläinen Igor Strelkov, oikealta nimeltään Igor Girkin.

Strelkov sanoo Zavtra-sanomalehdessä, että jos venäläisjoukot eivät olisi ylittäneet rajaa, tilanne olisi rauhoittunut kuten se rauhoittui Harkovassa ja Odessassa.

– Me sekoitimme kaikki kortit, tunnustaa Strelkov.

Strelkovin haastattelu julkaistiin torstaina.

Konfliktissa on kuollut jo yli 4 300 ihmistä ja lähes 10 000 on loukkaantunut.

Igor Strelkovin mukaan Itä-Ukrainan separatistit ja Ukrainan hallituksen joukot olivat kriisin alussa haluttomia taistelemaan keskenään. Kapinallisten päävastustajaksi koettiin äärikansalliset taistelijat kuten Oikea Sektori.

– Kiova reagoi voimakkaammin vasta, kun Venäjä aloitti kapinallisten laajamittaisen tuen. Sitä ilman kapinallisilla ei olisi ollut riittävästi aseistusta eikä taistelijoita, sanoo Strelkov.

Strelkov sanoo uskoneensa, että Venäjän mukaantulo olisi päätynyt samaan tulokseen kuin Krimillä, sillä hänen käsityksenä mukaan Itä-Ukrainan väestö oli Venäjään liittymisen kannalla.

Vielä alkukesästä 90 prosenttia Itä-Ukrainan kapinallisista oli paikallisia, sanoo Strelkov. Vasta elokuun alussa ”lomalla” olleet venäläissotilaat alkoivat tulla Itä-Ukrainaan.

Strelkov: Mariupol olisi kaatunut helposti

Strelkovin mukaan vastuussa syyskuisesta hyökkäyksestä Mustanmeren rannikkokaupunki Mariupoliin olivat juuri Venäjän armeijan ”lomalaiset”.

Hänen mukaansa Mariupol olisi voitu vallata helposti, mutta käskyä sen valtaamiseen ei saatu. Taistelijoiden käsitys oli ollut, että Moskova tahtoo maayhteyden Krimille.

Kun tajusin, ettei Venäjä halunnut liittää alueita itseensä, vastustin sitä, sanoo Strelkov.

– Se oli meille järkytys.

Venäjä on toistuvasti vakuuttanut, ettei se ole tukenut Itä-Ukrainan kapinallisia lähettämällä aseita tai joukkoja. Igor Strelkov kuitenkin väittää, että Venäjän tuki on edelleen merkittävää.

Strelkov joutui jättämään tehtävänsä niin sanotun Donetskin kansantasavallan armeijan johdossa alkusyksystä, kun tuli tarve osoittaa, ettei Venäjällä ole mitään osuutta Itä-Ukrainan tapahtumiin.

Strelkov sanoo palanneensa Moskovaan suojellakseen presidentti Vladimir Putinia vihollisia ja pettureita vastaan.

Strelkov ei ole nykyään Venäjän valtio-omisteisen median suosiossa ja käyttää siksi mm sosiaalista mediaa hyväkseen vaatiakseen Venäjää lisäämään sotilaallista puuttumista Itä-Ukrainan tapahtumiin.

.
.