1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiys

Tyttärestä tukijaksi: "Aina täytyy tietää, että äidin arki sujuu"

Etäomaishoitajan arki ja viikonloput vaativat venymistä ja suunnittelua. Oman työn ja perheen ohella aikaa on jaettava myös kaukana asuvalle läheiselle. Oma jaksaminen on usein koetuksella.

Etäomaishoitaja huolehtii vapaa-aikanaan läheisen arjen sujumisesta. Kuva: Yle

Oululainen Anna-Maija Saastamoinen on toiminut useita vuosia yli sadan kilometrin päässä asuvan äitinsä etäomaishoitajana.  Hän huolehtii usein vapaa-aikanaan  äitinsä kodin askareista, mutta yhden viikonlopun kuukaudessa hän koettaa pitää vapaana.

– Äidin arkipäivät sujuvat. Hänellä käy kotipalvelu, mutta se ei huolehdi hänestä aamusta iltaan. Minun sisareni asuu lähistöllä, joten äidillä on kuitenkin kaksi omaista hoitamassa. Sisar ei kuitenkaan oman työnsä vuoksi voi olla jatkuvasti huolehtimassa.

Anna-Maija Saastamoinen iloitsee, että kaksi sisarusta voi kuitenkin jakaa asioita ja äidin hoivaa. Etäomaishoitajana toimiminen on kuitenkin raskasta. Hänen roolinsa on muuttunut tyttärestä tukihenkilöksi.

– Se on henkisesti kuormittavaa. Aina täytyy tietää, että äidin arki sujuu. Ja kun tuleekin jotakin yllättävää, niin täytyy miettiä, kuinka siinä toimitaan. Lisäksi pitää olla verkostoja, mihin ottaa yhteyttä tai täytyy joskus lähteä siltä istumalta hoitamaan asioita.

Elämää pitäisi osata ennakoida

Kyllähän se kuormittaa, koska viikonloppuisin aika menee äidin luona.

Anna-Maija Saastamoinen

Etäomaishoitaja tarvitsee useaan läheisensä asian hoitoon valtakirjoja ja pankkiin laajat käyttöoikeudet. Anna-Maija Saastamoinen korostaakin, että erilaisia tulevia elämäntilanteita pitäisi ennakoida hyvissä ajoin jo ennen ikääntymistä ja terveenä ollessa.  Etenkin hoitoon liittyviissä asioissa on hyvä pohtia, että kuka päättää hoitotoimenpiteistä.

– Kuunnellaanko etäomaishoitajaa, Anna-Maija Saastamoinen huomauttaa ja lisää, ettei hänen äitinsä polvileikkausta ei tehty, koska hän itse totesi voivansa istua pyörätuolissakin.

– Meidän omaisten mielestä leikkaus olisi kuitenkin ollut tarpeellinen.

Palveluvajeen paikkaaja

Anna-Maija Saastamoinen kertoo miettineensä usein omaa jaksamistaan etäomaishoitajana, vaikka valinta on täysin hänen omansa.

– Kyllähän se kuormittaa, koska viikonloppuisin aika menee äidin luona. Ei häntä voi kuitenkaan jättää yksin.

Anna-Maija Saastamoinen sanoo, että moni ikääntynyt voisi eläkkeen turvin ostaa palveluja, mutta pienemmillä paikkakunnilla ei ole palveluntuottajia. Etäomaishoitaja paikkaakin tavallaan palveluvajetta.

– Yhteiskunnalta ei kuitenkaan tule etäomaishoitajalle apua. Ongelma on myös tiedon saaminen palveluista. Sitä täytyy itse hankkia. Ja yleensä se täytyy hoitaa arkipäivisin oman työn ohessa, esimerkiksi yhteydenotot kuntaan.