Jalometallien ostopuhelut hämmentävät vanhuksia

Kultaa ja muita arvometalleja kierrätykseen ostava yritys ei tee kauppaa alaikäisten eikä puhelimitse yli 65-vuotiaiden kanssa. Puhelut on soitettu vääriin numeroihin.

Kotimaa
Kultasormus
Tommi Parkkinen/Yle

Romukullan ostajilta tulleet puhelut hämmentävät vanhuksia Lappeenrannassa. Lappeenrantalaisen kerrostalon asukkaat epäilevät, että yli 80-vuotiaille mummoille soitetaan tarkoituksella. Puhelut, joissa on kyselty myytävänä olevia arvometalleja tai kultaa, on soitettu Suomen Jalometallikierrätys Oy:n nimissä.

Eri puolilla Suomea kauppaa käyvästä yrityksestä pahoitellaan, että puhelut on soitettu vääriin numeroihin. Yksityishenkilöiltä jalometalleja ostava yritys ei tee kauppaa alaikäisten eikä puhelimitse myöskään yli 65-vuotiaiden kanssa.

– Ostamme numerot Suomen Numeropalvelusta. Toisinaan niistä puuttuvat syntymäaikatiedot. Syntymävuosi ei pidä paikkaansa myöskään silloin, kun liittymä on jonkun muun kuin puhelimen käyttäjän nimissä, kertoo toimitusjohtaja Peter Rajalin. Sosiaaliturvatunnukset eivät näy yrityksen ostamissa puhelintiedoissa.

Turkulainen yritys on ostanut jalometalleja puhelimitse kolmen ja puolen vuoden ajan. Yrityksen nimissä on soitettu toista miljoonaa puhelua.

– Asiakkaan ikä tarkistetaan aina. Puhelinostaja kysyy asiakkaan syntymävuoden viimeistään siinä vaiheessa, kun kaupat ovat syntymässä, sanoo Rajalin.