Viron ja Venäjän rajasopimus odottaa yhä vahvistamista

Viron ulkoministerin mukaan kyse on Venäjän viivyttelystä. Viro ja Venäjä solmivat rajasopimuksen helmikuussa, mutta maiden parlamentit eivät vielä ole ratifioineet sopimusta.

Ulkomaat
Viron ja Venäjän ulkoministerit Urmas Paet ja Sergei Lavrov kättelevät allekirjoitettuaan maiden välisen rajasopimuksen.
Viron ja Venäjän ulkoministerit Urmas Paet (vas.) ja Sergei Lavrov kättelivät allekirjoitettuaan maiden välisen rajasopimuksen Moskovassa 18. helmikuuta.Sergei Chirikov / EPA

Viron ja Venäjän helmikuussa solmima rajasopimus on edelleen vahvistamatta maiden parlamenteissa. Viron uusi ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannus sanoo, että asia riippuu nyt Venäjästä.

– Olemme nyt kuulleet, että venäläinen osapuoli on päättänyt olla etenemättä ratifioinnissa. Juuri nyt pallo on siis Venäjällä. Me olemme tietenkin kiinnostuneita saamaan rajasopimuksen ratifioiduksi mahdollisimman pian, Pentus-Rosimannus sanoo.

Viron parlamentti on hyväksynyt sopimuksen ensimmäisessä käsittelyssä, mutta lopullinen äänestys on määrä pitää vasta sitten, kun Venäjäkin etenee asiassa.

Viron ja Venäjän ulkoministerit Sergei Lavrov ja Urmas Paet allekirjoittivat rajasopimuksen helmikuussa, mutta sopimus vaatii edelleen maiden parlamenttien ratifioinnin.

Ulkoministeri Pentus-Rosimannus ei halunnut lähteä arvailemaan, miksi Venäjä nyt hidastelee.

– On vaikea meidän puoleltamme tietää, mitä tarkalleen ottaen tapahtuu päissä Moskovassa.

Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov on sanonut Viron yleisradioyhtiölle, että Venäjä haluaisi ratifioida rajasopimuksen mutta se ei ole mahdollista nykyisessä jännittyneessä poliittisessa ilmapiirissä.

Puškovin mukaan Viron kovat lausunnot Venäjästä ja Viron aktiivinen tuki Venäjän vastaisille pakotteille eivät ole olleet omiaan luomaan poliittista ilmapiiriä, joka olisi suotuisa sopimuksen vahvistamiselle.

Viron ja Venäjän suhteita on viime aikoina rasittanut myös Viron turvallisuuspoliisin Kaitsepolitsein työntekijän Eston Kohverin vangitseminen syyskuussa.

Viron mukaan Venäjä sieppasi Kohverin Viron puolelta rajaa, Venäjä sanoo viranomaisten ottaneen Kohverin kiinni Venäjän puolella rajaa ja syyttää Kohveria vakoilusta.

– Tähän mennessä häntä on pidetty Moskovassa laittomasti, eikä asiassa ikävä kyllä ole tapahtunut positiivista edistystä Moskovan puolelta. Olemme myös pyytäneet, että lääkärimme voisi tavata hänet, mutta emme ole saaneet positiivista vastausta siihenkään, ulkoministeri Pentus-Rosimannus sanoi Yle Uutisten haastattelussa.

Viron uusi ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannus vieraili tänään Suomessa ja tapasi ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin.