Hyppää sisältöön

Yritystukiin lähes miljardi euroa – Viking Line kuittasi suurimmat tuet

Eniten kasvoivat varustamo- ja telakkatuet, palkkatuet sekä uusiutuvan energian tuet.

Viking Linen saama julkinen apu yli kaksinkertaistui edellisvuodesta. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Liiketoiminnan kehittämiseen ja ylläpitoon tarkoitetut julkiset yritystuet kasvoivat jälleen viime vuonna monen edellisvuoden tapaan. Erilaisiin yritystukiin kului viime vuonna 964 miljoonaa euroa verovaroja. Eniten kasvoivat varustamo- ja telakkatuet, palkkatuet sekä uusiutuvan energian tuet.

Tukisummat ovat neljässä vuodessa paisuneet sadoilla miljoonilla euroilla. Tuki on kasvanut 85 prosenttia vuodesta 2009, jolloin se oli 522 miljoonaa euroa.

Tutkimusjohtaja Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta sanoo, että yritystukien takana on yleensä ajatus työpaikkojen pelastamisesta. Mutta...

Työpaikkojen pelastaminen epäonnistuu aika usein. Tuetaan ja tuetaan ja loppujen lopuksi autettu yritys kuitenkin katoaa

Mika Maliranta

– Työpaikkojen pelastaminen epäonnistuu aika usein. Tuetaan ja tuetaan ja loppujen lopuksi autettu yritys kuitenkin katoaa. Oikeastaan viivästytettiin vain sitä mikä oli tapahtuva joka tapauksessa, Maliranta sanoo.

Viime vuoden autetuista eniten tukea kuittasi laivayhtiö Viking Line, 50 miljoonaa euroa. Leijonanosan siitä muodosti liikenne- ja viestintäministeriön varustamolle myöntämä 28 miljoonan euron ympäristöinvestointituki Viking Grace -aluksen rakentamiseen.

Ympäristötuen ansiosta Viking Linen saama julkinen apu yli kaksinkertaistui edellisvuodesta.

Laivabisnes valtasi muutkin mitalisijat. Kaatumisvaarassa ollut telakkayhtiö STX kasvatti sekin huimasti tukisummaansa 26 miljoonaan euroon. Tallink Siljan tukitaso säilyi liki ennallaan 15 miljoonassa eurossa.

Tuensaajien top 20 -lista koostuu varustamoiden ohella pitkälti erilaisista tuulivoimayhtiöistä, mikä on kohtalaisen uusi ilmiö.

Perinteisiäkin jättitukien saajia listalta löytyy. Nokia ja sen verkkoyhtiö Nokia Solutions and Networks nostivat viime vuonna yhteensä yli 11 miljoonan euron tuet eli kutakuinkin "normaalisumman" yhtiön kannalta katsottuna. Metsäyhtiöistä yritystukien kärkipäähän nousi UPM, joka äsken ilmoitti jälleen suurista henkilöstövähennyksistä ja toiminnan alasajoista.

Poliitikoilla on viime aikoina ilmennyt tahtoa yritystukien vähentämiseen. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kansalliset yritystuet ovatkin pienenemässä, mutta erilaiset uusiutuvan energian tuotantotuet korottavat rahasummia niin, että yhteenlaskettuna ne jatkavat nousuaan myös lähivuosina.

Oheisessa taulukossa Ylen MOT-ohjelman yritystukiaineistosta koostettu taulukko yritystuen saajista. Yritykset on listattu taulukkoon Y-tunnusten mukaan. Aineisto kokonaisuudessaan jaetaan avoimena datana (siirryt toiseen palveluun).

Suurimmat yritystukien saajat vuonna 2013

Yritystuet jaoteltuina Y-tunnuksittain. Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Lähde: Yle MOT Yritystukiaineisto