Kylpyhuoneen lattialämmityksen energiasyöppöys yllättää monet

Uudet energiatehokkaat kotitalouslaitteet ja LED-valot saattavat vähentää sähkönkulutusta. Samaan aikaan kotitalouksien viihdearsenaali ja muut sähköä tarvitsevat laitteet lisääntyvät kasvattaen energian kulutusta.

Pesutilojen lattialämmitys saattaa tuoda mukanaan ikävän yllätyksen sähkölaskussa. Kuva: YLE

Koko maan sähkönkulutus on ollut hieman laskussa. Kun kulutus oli tänä vuonna Suomessa tammikuun – syyskuun välisenä aikana 60,8 terawattituntia, oli se viime vuonna vastaavana ajankohtana 61,7 TWh.

Kotitalouksissa sähkönkulutus on monipuolistunut viime vuosien aikana.

Nyt voi 60 watin hehkulampun korvata seitsemän watin LED-lampulla.

toimitusjohtaja Pekka Ohrankämmen, Pori Energia Sähköverkot Oy

Toimitusjohtaja Pekka Ohrankämmen Pori Energia Sähköverkot Oy:stä sanoo, että erilaisia laitteita ja sähkönkulutustapoja on tullut kotitalouksiin lisää.

– Itse laitekohtainen kulutus on ollut pienenemään päin. Laitteet ovat tulleet entistä energiatehokkaammiksi.

Erityisesti kylmälaitteissa ja valaistuksessa voi energiatehokkuus olla huomattava. Uudet kirkkaat LED-valot vievät sähköä huomattavasti vähemmän kuin energiasäästölamput – hehkulampuista puhumattakaan.

– Nyt voi 60 watin hehkulampun korvata seitsemän watin LED-lampulla, vakuuttaa Ohrankämmen.

Tavallisessa kerrostaloasunnossa, jossa kulutus on noin 2000 KWh vuodessa, kodinkoneiden osuus saattaa olla tässä puolet.

– Uusia sähkösyöppöjä tulee kuitenkin koko ajan lisää. Tietotekniikka ja viihdekeskukset vaativat oman energiansa, muistuttaa Ohrankämmen.

Lattialämmitys usein aina päällä

Toimitusjohtaja Pekka Ohrankämmen muistuttaa, että lattialämmitys voi kasvattaa sähkönkulutusta melkoisesti.

– Lukuisissa taloyhtiöissä tehtävien putkiremonttien yhteydessä asennetaan yleensä lattialämmityskaapeleita suihkutiloihin.

Reippaasti kasvanut sähkönkulutus saattaa tulla monelle asukkaalle melkoisena yllätyksenä.

Jos tyypillinen 200 - 300 watin lattialämmityskaapeli annetaan olla koko ajan päällä lämmittävässä asennossa, siitä voi koitua vuositasolla jopa 1700 kilowatin ylimääräinen lisä sähkölaskuun.