1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhkaus yleistyy pohjoisessa - uurnaa joutuu odottamaan

Vainajien tuhkaus yleistyy nopeasti Pohjois-Suomessa. Oulun hautausmaalla Intiössä tehdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa enemmän uurnahautauksia kuin arkkuhautauksia. Pohjoisessa tehdään tuhkauksia kuitenkin selvästi vähemmän kuin etelässä, missä uurnahautaus on jo vallitseva hautaustapa.

polttohautaus (hautaustavat)
Uurnia pöydällä
Juha Korhonen / Yle

Koko Pohjois-Suomessa on krematoriot vain Oulussa ja Kajaanissa. Niinpä uurnaa voi joutua odottamaan parikin viikkoa. Koska tuhkaus yleistyy koko ajan, uuteen polttouuniin täytyy löytyä lisää rahaa lähivuosina, arvioi Oulun evankelisluterilaisten seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

– Kyllä tässä lähiaikoina ollaan siinä tilanteessa, että joku ratkaisu on löydyttävä. Joko johonkin muualle on rakennettava krematorio tai sitten Ouluun tehdään toinen uuni. Kustannuksiin pitäisi osallistua muidenkin kuin oululaisten. Tämä on myös rahoituskysymys, sanoo Vuontisjärvi.

Tällä hetkellä Rovaniemen seurakunnan alueella useampi kuin joka viides hautaus on uurnahautaus. Oulun seudulla jo useampi kuin joka kolmas hautaus on uurnahautaus.

Oulun hautausmaalla Intiössä tehdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa enemmän uurnahautauksia kuin arkkuhautauksia.

Hautausmaalla ei ole tilaa

Tuomo Vuontisjärvi arvioi, että tuhkaus vaihtoehtona on ihmisille yhä tutumpi. Lisäksi Oulun hautausmaalla Intiössä vaikuttaa myös sama asia kuin pääkaupunkiseudulla eli tilanpuute hautausmaalla.

– Näyttää siltä, että monet haluavat tulla haudatuksi tänne Intiöön. Meillä on täällä arkkupaikkoja vähän ja se näyttää olevan yksi syy siihen, että uurnahautausten määrä kasvaa. Toki uskoisin, että uurnahautausten tai tuhkausten yleinen tietoisuus on kasvanut ja sitä ei enää pidetä ollenkaan harvinaisena, arvioi Vuontisjärvi.

Vuonna 2000 Oulun krematoriossa tehtiin 200 tuhkausta. Tänä vuonna luku on jo 1100.

Pohjoisessa tehdään tuhkauksia kuitenkin selvästi vähemmän kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, missä uurnahautaus on jo vallitseva hautaustapa.

Rovaniemen seurakunta on tehnyt periaatepäätöksen krematorion rakentamisesta jo vuosia sitten, mutta taloustilanteen vuoksi suunnitelmaa ei ole toteutettu.

Lue seuraavaksi