Älä lähetä pilaantuvaa joulupakettia – posti tuhoaa sisällön

Joululahjoja postin kautta lähettävän kannattaa ottaa hyvin selvää etukäteen, mitä saa lähettää postilla ja mitä ei. Monia kauneustuotteita ei esimerkiksi voi lähettää. Elintarvikkeita posti kuljettaa tietyin rajoituksin. Suklaarasialähetyksellä voi läheisiään muistaa.

Kotimaa
Suklaakonvehteja.
Ilkka Kemppinen / Yle

Joululahjoja postin välityksellä läheisilleen lähettävän kannattaa ottaa hyvin ajoissa selvää, saako kyseistä lahjatavaraa lähettää postin välityksellä. Postin kiellettyjen lähetysten lista on nimittäin varsin pitkä.

Yle Etelä-Karjala neuvoi tällä viikolla, että lahjapaketista täytyy jättää pois esimerkiksi parfyymit ja kynsilakat. Kännyköitä ja tabletteja saa litium-akkujen takia lähettää vain Suomen rajojen sisäpuolella.

Suklaata sen sijaan saa lähettää postilla. Joulukonvehdeilla voi siis muistaa sukulaisia toisella puolella Suomea. Pilaantuvia elintarvikkeita postilähetykseen ei saa laittaa, mutta kuivatarvikkeita posti kuljettaa.

– Pilaantuviin luetaan yleensä elintarvikkeet, jotka vaativat kylmäsäilytyksen eli esimerkiksi kinkkua ei voi lähettää, business manager Saara Pietilä Itellasta neuvoo.

Asiakas eli postilähetyksen lähettäjä on aina vastuussa lähetyksen sisällöstä. Jos posti huomaa, että paketti selkeästi sisältää jotain pilaantunutta, sisältö tuhotaan asianmukaisesti ja lähettäjään otetaan yhteyttä.

Rahaa ei saa lähettää tavallisessa kirjeessä. Raha, lahjakortit ja muut arvoesineet pitää lähettää postivakuutettuna.

– Jos on epävarma, kannattaa aina kysyä postivirkailijalta, voiko kyseistä sisältöä lähettää.