Joensuun kaupungin juhlissa jotain uutta ja jotain vanhaa

Satavuotias Joensuun kaupungintalo, upouusi käyttöön vihittävä Sirkkalan silta, ja vielä Joensuu-päivä; jopa on Joensuussa juhlaan aihetta. Perjantaina 28. marraskuuta alkava juhla tarjoaa kaupunkilaisille glögiä, musiikkia, puheita ja monenlaista katsottavaa.

Joensuu

Joensuu-päivää vietetään jälleen perinteisin menoin 28. päivä marraskuuta. Päivä aloitetaan kaupungintalon aamukahveilla klo 8, ja samalla jaetaan Joensuu-palkinto, sekä yrittäjä-, kulttuuri- ja nuorisopalkinnot.

Kakkukahvit on tarjolla myös kaupungin palvelupisteillä Enossa, Hammaslahdessa, Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaarassa klo 9 alkaen. Pääkirjastolla Joensuussa järjestetään Kirjan elämää-tutustumiskierroksia, joilla pääsee tutustumaan myös sellaisiin paikkoihin, joihin kirjastossa ei normaalisti pääse. Kirjastokierrokset alkavat klo 10, 14 ja 18.

Uimaharjussa nähdään kilpakävelijä Valentin Konosesta kertova monologiesitys klo 18, myös museot toivottavat kävijät tervetulleiksi avoimin ovin ja maksutta.

Sirkkalan silta aukeaa ja kaupungin talo loistaa

Lähes 40 vuoden ajan odoteltu Sirkkalan silta avautuu perjantaina sen jälkeen, kun sillan edustalla oleva Hannu Sirenin käsialaa oleva taideteos Kranssi on esitelty, ja kaikille avoin siltajuhla konservatorion juhlasalissa on juhlittu. Glögitarjoilu konservatorion toisen kerroksen aulassa alkaa jo klo 9 ja varsinainen juhla klo 10.

Sirkkalan sillan ylittää ensimmäisenä vanhojen autojen juhlakulkue. Tapahtumaan kannattaa saapua jalan, sillä noin klo 11.30 pääsee sillan ylittämään kulkueessa, johon kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua.

Joensuun 100-vuotiasta kaupungintaloa juhlitaan avoimin ovin lauantaina 29. marraskuuta. Tapahtuman aikana talossa on lupa kierrellä ja tutustua rakennukseen omassa rauhassa.

Juhlapäivä haluttiin lauantaiksi, että myös lapsiperheillä on kerrankin mahdollisuus tulla tutustumaan taloon. Teatterin tilojakin saa tutkia ja Teatteriravintolassa on esillä valokuvanäyttely ravintolan menneistä vuosikymmenistä. Talon ikioma Hilppa-kummitus on myös vihjaillut näyttäytyvänsä juhlamielellä ja ystävällisissä merkeissä.

Kaupungintalon torni muuttuu majakaksi

Valotaiteilija Kari Kola valaisee koko kaupungintalon viikonvaihteen ajaksi. Valoinstallaatio on dynaaminen, eli muuttaa muotoaan vuorokauden ajan mukaan.

– Karjalan värit loistavat vahvasti, ja kontrasteina valaistaan rakennuksen yksityiskohtia. Sadalla lampulla saadaan Eliel Saarisen piirtämää talovanhusta kummasti jo nostettua esiin, Kola kertoo suunnitelmistaan.