1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kaj Turunen (ps.): Sananvapauttani rajoitetaan lakivaliokunnassa

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen on tyytymätön eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan tapaan johtaa puhetta. Turusen mukaan puheenjohtajan toiminta vaikeuttaa hänen työtään kansanedustajana. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) kiistää Turusen väitteet.

politiikka
Kaj Turunen
Kansanedustaja Kaj Turunen, ps.Paavo Koponen / Yle

Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) arvostelee eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlundia (kok.) autoritaarisesta tavasta johtaa puhetta eduskunnan lakivaliokunnassa.

Turusen mukaan Holmlund on jakanut hänelle niukasti puheenvuoroja koko eduskuntakauden ajan ja hänet on jätetty puheenvuorojärjestyksessä yleensä hännille.

Turunen kokee, että valiokunnan puheenjohtaja rajoittaa toiminnallaan hänen puheoikeuttaan ja vaikeuttaa hänen kansanedustajan tehtäviensä hoitamista

Turunen kertoo, että esimerkiksi tämänpäiväisessä lakivaliokunnan istunnossa Holmlund ei myöntänyt hänelle yhtään puheenvuoroa useista puheenvuoropyynnöisä huolimatta.

Turunen sanoo, että häneltä jäi puheenjohtajan käyttäytymisen vuoksi kysymättä tarkentavia kysymyksiä kuultaviksi kutsutuilta asiantuntijoilta. Lakivaliokunta kuuli asiantuntijoita säätiölaista.

Turunen sanoo kokevansa, että puheenjohtajan autoritaarinen käytös kohdistuu nimenomaan häneen.

– En tiedä onko se henkilökemia tai joku muu, mutta siitä huolimatta pitäisi pystyä sillä tavalla toimimaan, että ainakaan ei estetä toisen työntekoa, sanoo Turunen.

Turunen kertoi asiasta sosiaalisen median viestipalvelu Twitterissä. Hän kertoo myös antaneensa ensin palautetta myös Holmlundille suoraan sähköpostilla.

Holmlund kiistää väitteet

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) on hämmästynyt edustajakollegansa väitteistä. Holmlund myöntää saaneensa Turuselta asiaa koskevan sähköpostin perjantaina. Holmlund kertoo pyytäneensä Turuselta selvennystä siitä, mihin väitteet perustuvat, mutta ei ole sellaista saanut.

– Kasvokkain hän ei ole koskaan valittanut, että olisin jättänyt hänet huomiotta puheenvuoroja jakaessani. Jaan puheenvuoroja sitä mukaa, kun käsiä nousee, Holmlund toteaa Yle Uutisille.

Holmlundin mukaan kaikki halukkaat saavat puheenvuoroja, ellei kokousaika ole ylittynyt.

– Aion ottaa tämän asian esille lakivaliokunnan kokouksessa ensi tiistaina. Jos toimissani on moitittavaa, sitten tapoja on muutettava, hän sanoo.

Holmlund ei muista, että lakivaliokunnan sisällä olisi aiemmin käyty vastaavanlaista keskustelua. Holmlund korostaa, että valiokunnassa puheenjohtaja toimii tasapuolisesti.

Lue seuraavaksi