Ortodoksinen kirkolliskokous alkaa Uudessa-Valamossa

Kirkolliskokous valitsee Oulun hiippakunnalle piispan. Asialistalla ovat myös kirkon talousasiat ja hallinnon uudistaminen.

Kotimaa
Valamo
Kari Toiviainen / Yle

Ortodoksinen kirkolliskokous alkaa maanantaina kello 12 rukoushetkellä Uuden-Valamon luostarissa Heinävedellä. Ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin käsittelee muun muassa kirkon talousasioita ja hallinnon uudistamista. Asialistalla (siirryt toiseen palveluun) on myös muun muassa kulttuuriperintöstrategia ja kirkon strategia vuoteen 2020.

Valamossa myös valitaan piispa Oulun hiippakunnalle. Kirkolliskokous valitsee ehdokkaat Oulun metropoliitan tehtävään. Piispainkokous asettaa vaaliin ehdolle yhden tai useamman ehdokkaan. Keskiviikkona kello 10 toimitetaan vaali, jonka tuloksen piispainkokous vahvistaa.

Oulun metropoliitan paikka vapautui vuonna 2013, kun toistakymmentä vuotta pohjoisen piispana toiminut metropoliitta Panteleimon jäi eläkkeelle. Sen jälkeen tehtäviä on hoitanut piispa Arseni.

Oulun hiippakuntaan kuuluvan Oulun, Lapin, Kajaanin, Vaasan ja Kiuruveden seurakunnat. Niissä on jäseniä noin 7 000. Hiippakunta on väkimäärältään pienin Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnasta, mutta pinta-alaltaan suurin.

Kirkolliskokoukseen kuuluu 18 maallikoiden, 11 papiston ja kolme kanttoreiden edustajaa, jotka on valittu vaaleilla. Lisäksi kirkolliskokouksen itseoikeutettuja jäseniä ovat kirkkokunnan piispat eli arkkipiispa Leo, metropoliitta Ambrosius ja piispa Arseni. Kirkolliskokouksessa on siis yhteensä 35 jäsentä. Heillä alkaa kolmivuotiskautensa toinen kokous.