1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cronberg uskoo, että Iran-sopu syntyy

Iranin neuvotteluja pitkään seurannut rauhantutkija arvioi, että Iran ja ulkovallat saavat maanantaihin mennessä aikaan sovun.

Iran on käynyt neuvotteluja ydinohjelmansa tulevaisuudesta ulkovaltojen kanssa jo pitkään. Heinäkuussa osapuolet ottivat neljä kuukautta lisäaikaa, ja takarajaksi neuvottelutuloksen syntymiselle asetettiin maanantai 25. marraskuuta.

Sopu syntyy viime hetkellä

Tarja Cronberg

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan entinen puheenjohtaja Tarja Cronberg arvioi, että tällä kertaa osapuolet pääsevät sopuun.

– Uskon, että siihen on mahdollisuuksia. Se syntyy viime hetkellä, Cronberg sanoo.

Cronbergin mukaan 95 prosenttia vaikeista asioista on jo sovittu, ja jäljellä on vain viisi prosenttia ristiriidoista.

– Ne ovat tosin tärkeitä.

Cronbergin optimismi johtuu siitä, että poliittinen asetelma sovun syntymiselle on juuri nyt suotuisa. Sekä Iranin että Yhdysvaltain presidenteillä on kovat paineet saada aikaan sopimus.

– Neuvottelijat tekevät kaikkensa saadakseen tuloksia, Cronberg sanoo.

Britannian ja Yhdysvaltain edustajat ovat arvioineet, että takarajaa saatetaan lykätä maanantaina uudelleen, sillä neuvotteluasetelmat ovat yhä etäällä toisistaan.

Sovun tiellä konservatiivit

Cronbergin mielestä lykkääminen hankaloittaisi ratkaisun löytämistä, sillä Yhdysvalloissa kongressivaalit voittaneet republikaanit ottavat paikkansa haltuun vuodenvaihteen jälkeen. Republikaanit eivät halua tehdä myönnytyksiä presidentti Barack Obamalle eivätkä Iranille.

– Silloin on selvää, että vastustus on paljon suurempaa ja sopimuksen aikaansaaminen tulee olemaan paljon hankalampaa, Cronberg sanoo.

Iranissa maltillisen presidentti Hassan Ruhanin vastavoimana ovat konservatiiviset lainsäätäjät ja ylin johtaja Ali Khamenei. Iranin konservatiiveille sopu voidaan myydä taloustilanteen kohentamisella, Yhdysvaltain republikaaneille taas täytyy tarjota riittävän hyvät takeet siitä, ettei Iran pääse suuntaamaan ydinohjelmaansa ydinaseen valmistamiseen.

EU:ssa merkittävää vastustusta ydinsopimukselle ei kuitenkaan ole. Sen takia EU voisi Cronbergin mukaan purkaa omia pakotteitaan helpommin, mikä avaisi tietä Iranin eristämispolitiikan lopettamiselle.

– Sen jälkeen Iranilla ei ehkä ole tarvettakaan kehittää ydinaseita. Turvallisuus voidaan taata kauppasuhteilla ja yhteistyöllä, Cronberg sanoo.

Poliittisen tilanteen ohella ratkaisun syntymistä helpottaa tällä hetkellä myös kampanja islamistista Isis-järjestöä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Iran ja Yhdysvallat ovat päätyneet taistelussa samalle puolelle, vaikka eivät teekään yhteistyötä.