3 000 siirtolaista yrittää rekoissa Englantiin – joka päivä

Ranskan Calais’n siirtolaisleiri paisuu Englannin Kanaalin rannalla. Paperittomille siirtolaisille Iso-Britannia on satumaa.

Ulkomaat
Britanniaan pyrkivien siirtolaisten telttakylä Calais'n kaupungin laidalla.
Englannin kanaalin rannalla sijaitsevan Calais'n kaupungin laidalla lähes 3000 ihmistä odottaa telttakylässä pääsyä kanaalin yli. Useimmat yrittävät piiloutua Britanniaan matkaaviin rekkoihin. 100 poliisia on koko ajan vuorossa hätistämässä siirtolaisia rekkojen kimpusta.

"I love England" huutaa 16-vuotiaan eritrealaisen huppari.

– Englannin hallitus on meille ystävällinen, I love England, Iber sanoo. Juuri muuta hän ei osaa sanoa englanniksi.

Englannin Kanaalissa kulkee Schengen-alueen ja vapaan liikkumisen raja. Iso-Britannia haluaa valikoida tarkkaan, ketkä pääsevät maahan. Pohjois-Ranskan Calais’hen on jo vuosia kerääntynyt siirtolaisia yrittämään maahan salaa – veneellä, rekalla, junalla, laivalla.

– Myös Englantia kohti uiminen on kielletty, sanoo Calais’n poliisin tiedottaja Gilles Debove.

Calais'n kohdalla kanaali on kapeimmillaan, 34 kilometriä. Rekkoja ja autoja kuljettavat lautat lähtevät puolen tunnin välein.

Iso-Britannian tiukat rajatarkastukset siirrettiin Ranskan maaperälle, kun kanaalin alittava junatunneli avattiin. Myös lauttoihin nousevien paperit britit tarkastavat jo Ranskassa.

– Onhan se outoa, että on toisen maan raja omassa maassa – meille olisi erinomaista, että Britannian raja siirtyisi Iso-Britannian maaperälle, Calais’n varapormestari Philippe Mignonet hymyilee vinosti.

Jos rajatarkastukset siirtyisivät Englantiin, kanaalin toiselle rannalle lähtisivät myös 3 000 Calais’hen kerääntynyttä siirtolaista telttoineen. Nyt Ranskan poliisin on yritettävä pitää siirtolaiset Ranskassa ja estää heitä pääsemästä Britannian puolelle satamaan.

– Ei tämä monille ole mikään unelmaduuni. Mutta annettu tehtävä on suoritettava, poliisi Debove sanoo.

Viidakko majoittaa ilman mukavuuksia

Calais’n siirtolaisleiri on alkanut tulvia yli äyräidensä tänä syksynä. Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tilanteen kiristyttyä Eurooppaan on virrannut tulijoita Välimeren yli. Manner-Euroopalla ei ole tarjota monellekaan töitä. Siksi parempaa elämää etsitään kuulopuheiden varassa Iso-Britanniasta.

– Ystäviemme brittien luona on helppo päästä pimeisiin töihin. Saada laiton työpaikka, ilman että siitä ilmoitetaan mihinkään. Eikä Isossa-Britanniassa ole olemassa henkilökortteja, varapormestari Mignonet sanoo.

Calais’n leiri, "Jungle" eli viidakko, on jättömaata, jolle 3 000 muuttajaa on pystyttänyt telttansa. Suihkuja tai vessoja ei ole, roskia on röykkiöittäin. Lähes kaikki siirtolaiset ovat miehiä. Kerran päivässä avustusjärjestö tarjoaa aterian, joskus vaatteita tai huopia. Viidakon tunnelma ei kuitenkaan vaikuta päällisin puolin ankealta – täällä ollaan väliaikaisesti, matkalla kohti parempaa elämää. Useimmilla on takana ihmissalakuljettajien avulla taitettu matka kotimaasta Välimerelle, meren yli Italiaan, Italiasta tänne.

– Englannissa asiat voivat olla paremmin, tai huonommin. Porukka sanoo, että siellä on töitä. Menen katsomaan, automekaanikon työtä etsivä Jafr sanoo.

Siirtolaisten päivät täyttyvät yrityksistä päästä salaa rekkojen kyytiin, täällä kuukausia viettäneet ovat epäonnistuneet yli sata kertaa. Siirtolaiset tuntevat paikat, joissa rekat jumiutuvat valtatielle. Tai - millä huoltoasemalla voi yrittää pressun tai rekan pohjan alle.

Britanniaan pyrkivät siirtolaiset juoksevat ulos kanaalin yli matkaavasta rekasta marraskuussa.
Britanniaan pyrkivät siirtolaiset juoksevat ulos kanaalin yli matkaavasta rekasta marraskuussa 2014.Yle

Iso-Britannia lahjoitti Nato-aitaa

Calais’n kaupungille siirtolaisleiri on taakka. Varapormestari Mignonet syyttää tilanteesta Isoa-Britanniaa ja Eurooppaa.

– EU:n pitäisi miettiä perunoiden ja tomaattien koko- ja väriluokitusten sijaan oikeita ongelmia. Miksi nämä ihmiset lähtevät kotimaistaan? Miten? Kuka heitä auttaa, kuka hyötyy?

Philippe Mignonet sanoo käyttävänsä kymmenen tuntia päivässä antamalla haastatteluita siirtolaistilanteesta ja rauhoittelemalla kaupunkilaisia, jotka ovat huolissaan poliisin tilastoimista lisääntyneistä automurroista, kännykkävarkauksista ja seksirikoksista.

– Vihaan englantilaisia, Mignonet sihahtaa puolitosissaan ja jatkaa:

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys.

Iso-Britannia lahjoitti juuri Nato-kokouksen ylijäämää Calais’lle: 20 kilometriä rauta-aitaa. Kun se saadaan pystyyn, satamaa suojaa nelinkertainen aita.

3 000 ihmisen tarina

Warsai, sosiologi, Eritrea

Kuka: "Olen 40-vuotias antropologi ja sosiologi. Olen tavannut leirissä myös lääkärin, insinöörin ja hammaslääkärin. Kun tulin tänne, tiesin, että Euroopasta ovat lähteneet aatteet vapaudesta, veljeydesta ja tasa-arvosta. Ymmärrän, olen paperiton siirtolainen, mutta olen silti vähän turhautunut tilanteesta.

"Warsai".
Eritrealainen "Warsai" toivoo löytävänsä vaimon Britanniasta.Maria Stenroos / Yle

Mistä:_ "Pakenin Eritreasta asepalvelusta, jossa minua pidettiin 16 vuotta. Kotimaani käy loputonta sotaa. Rakastan silti maatani. Salakuljettajat auttoivat minut Sudaniin ja sieltä Libyaan, mistä tulin Välimeren yli Italiaan. Maksoin matkasta 4 000 euroa._

Miksi Englantiin:_ "Olen ollut täällä seitsemän kuukautta, mutta en ole onnistunut pääsemään rekan kyytiin. Kun pääsen Englantiin, toivon että pääsisin elämänsyrjään kiinni. Voisin myös mennä naimisiin, olenhan nelikymppinen mutta yhä sinkku – sääli…_"

Zulqarnen Hanif, aktivisti, Pakistan

Kuka: "Olen kotimaassani poliittinen toimija, puoluetyöntekijä. Olen taistellut kotimaani Kashmirin vapauttamisen puolesta, terrorismia vastaan. Tunnettehan Kashmirin tilanteen – konflikti on jatkunut yli 60 vuotta. Rakastan maatani. Täällä viidakossa on hankala olla, kylmä, ei ruokaa ei vessoja. Tulin vasta muutama päivä sitten, en ole vielä onnistunut pääsemään rekkoihin.

Zulqarnen Hanif.
Pakistanilainen Zulqarnen Hanif haluaa jatkaa taistelua kotimaansa puolesta.Maria Stenroos / Yle

Mistä:_ "Matka Eurooppaan kesti kuukausia. Kuljin junilla, busseilla, jalan. Matka salakuljettajien avulla maksoi noin 10 000 euroa. Minulla on Italian paperit, mutta Italiassa on paljon taloudellisia ja yhteiskunnallisia ongelmia. Yhteiskunta on lukossa. Sieltä ei saanut töitä._

Miksi Englantiin:_ "Ensin hankin jonkinlaisen työn. Sen jälkeen jatkan taistelua kotimaani puolesta. Haluan kertoa maailmalle, että Kashmir on tulessa."_