Hollannissa lintuinfluenssaa kolmella uudella tilalla

Hollannin hallitus on kieltänyt siipikarjan ja kananmunien kuljettamisen koko maassa.

Ulkomaat
Mies seisoi lastenvaunujen kanssa suljetun kotieläintarhan portilla Waddinxveenin kaupungissa, Hollannissa 17. marraskuuta 2014. Kaikki Hollannin kotieläintarhat on jouduttu sulkemaan H5N1-tyypin lintuinfluenssan vuoksi.
Mies seisoi lastenvaunujen kanssa suljetun kotieläintarhan portilla Waddinxveenin kaupungissa, Hollannissa 17. marraskuuta 2014. Kaikki Hollannin kotieläintarhat on jouduttu sulkemaan H5N1-tyypin lintuinfluenssan vuoksi.Jeroen Jumelet/ EPA

Hollannissa on löydetty lintuinfluenssaa kolmelta uudelta tilalta. Lintuinfluenssa tyyppi ei ole vielä selvinnyt, mutta aiemmin Hollannissa on todettu erittäin tarttuvaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa kahdessa kanalassa Ter Aarissa ja Hekendorpissa.

Viimeisimmät tapaukset on todettu Kamperveenin kylässä, joka sijaitsee noin sata kilometriä pohjoiseen aiemmista tartunnoista. Kaikkien kolmen tilan linnut aiotaan hävittää ja kanalat desinfioidaan. Tiloilla on ainakin 25 000 kanaa ja ankkaa.

Lintuinfluenssa on erittäin vaarallinen linnuille, ja se voi tarttua niistä myös ihmiseen. Hollannin viranomaisten mukaan tartunnan saaminen edellyttää kuitenkin intensiivistä ja suoraa kontaktia tartuntaa kantaviin lintuihin.

Hollannin tiloilla elää noin 95 miljoonaa kanaa. Maa vei kananmunia yli 10 miljardin euron edestä vuonna 2012. Hollannin hallitus on kieltänyt siipikarjan ja kananmunien kuljettamisen koko maassa.

Hollannissa oli paha lintuinfluenssaepidemia vuonna 2003. Silloin viranomaiset määräsivät yli 30 miljoonaa lintua teurastettavaksi, jotta epidemia saatiin kuriin.

H5N1-tyypin lintuinfluenssaan on kuollut yli 400 ihmistä, lähinnä Kaakkois-Aasiassa. Ensimmäinen tartunta todettiin vuonna 2003. H7N9-tyyppiin on kuollut yli 170 ihmistä. Sen ensimmäinen tartunta todettiin 2013.

Lähteet: AFP, AP