Ukrainan uuden hallituksen ykköstavoite: Nato-jäsenyys

Nato harkitsi jäsenyyden tarjoamista Ukrainalle vuonna 2008, kun Venäjä kävi sotaa Georgiaa vastaan.

Ulkomaat
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk.
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk.Sergey Dolzhenko / EPA

Ukrainan uusi hallitus tavoittelee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Viiden länsimielisen puolueen muodostama hallitus on asettanut Nato-jäsenyyden ykköstavoitteekseen tänään perjantaina solmimassaan hallitussopimuksessa.

Pääministeri Arseni Jatsenjuk on aiemmin sanonut, että Nato on ainoa keino suojella Ukrainaa Venäjältä. Hän uskoo, että Venäjän tavoitteena on jäätyneen konfliktin luominen Ukrainaan.

Venäjä on varoitellut Ukrainaa Natoon liittymisestä.

Hallitussopimuksen mukaan Ukrainan pitää vuoden loppuun mennessä säätää laki, joka vahvistaa sen aikomuksen liittyä sotilasliittoon. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk ehdotti parlamentille jo elokuussa, että Ukraina luopuisi liittoutumattomuudestaan ja pyrkisi Natoon.

Ukrainan uudessa hallituksessa on mukana viisi puoluetta: pääministeri Arseni Jatsenjukin Kansanrintama, presidentti Petro Porošenkon blokki, Oma Apu -puolue, Radikaalipuolue ja entisen pääministerin Julia Tymotšenkon Isänmaa-puolue.

Nato harkitsi jäsenyyden tarjoamista Ukrainalle vuonna 2008, kun Venäjä kävi sotaa Georgiaa vastaan. Presidentti Viktor Janukovytš halusi kuitenkin, että Ukraina pysyy liittoutumattomana.

Lähteet: AFP