Norjan poliiseille oikeus kantaa asetta – taustalla terrori-iskun mahdollisuus

Norja on yksi maailman viidestä maasta, joissa poliisit eivät kanna asetta. Muut ovat Iso-Britannia, Irlanti, Islanti ja Uusi-Seelanti.

Poliiseja Oslon rautatieasemalla 25. heinäkuuta. Kuva: Heiko Junge / EPA

Norjan poliiseille annetaan oikeus kantaa asetta toistaiseksi, Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo (siirryt toiseen palveluun). Oikeus- ja valmiusministeri Anders Anundsen on päättänyt, että virkapukuun pukeutuneet poliisit voivat aseistautua.

– Jotta voimme taata poliisin turvallisuuden ja kyvyn reagoida nopeasti, olemme oikeusministeriössä päättäneet, että univormuun pukeutuneet poliisit voivat kantaa asetta, Anundsen sanoo NRK:ssa.

Norjan turvallisuusviranomaiset kertoivat marraskuun alussa, että Norja joutuu todennäköisesti terroriuhan tai terrori-iskun yrityksen kohteeksi 12 kuukauden kuluessa. Uhka-arvion mukaan kohteena olisivat norjalainen sotilashenkilöstö, poliisi ja poliittiset päättäjät.

– Uhkakuva-arviomme mukaan poliisit voivat olla terroristeille kiinnostava kohde. Poliisihallitus on arvioinut poliiseihin kohdistuvan uhkan niin vakavaksi, että nykyinen aseistautumiskäytäntö ei riitä, Anundsen sanoo.

Poliisit voivat kantaa asetta korkeintaan neljä viikkoa. Norjan poliisit ovat yleensä aseistautumattomia, ja heidän pitää anoa tapauskohtaisesti lupa aseenkäyttöön. Norja on yksi maailman viidestä maasta, joissa poliisit eivät kanna asetta. Muut ovat Iso-Britannia, Irlanti, Islanti ja Uusi-Seelanti.